Prototipul primului ventilator mecanic românesc a primit aviz pozitiv din partea comisiei de omologare pentru testarea pe pacienți

Reprezentanții unei companii private din Târgu Mureș au anunțat că prototipul primului ventilator mecanic românesc a primit aviz pozitiv din partea comisiei de omologare în vederea testării pe pacienți umani.

Compania Gaze Industriale Mureș a prezentat prototipul primului ventilator mecanic românesc, comisiei de omologare formată din reprezentanți ai Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare, precum și reprezentanți ai spitalelor Județean de Urgență Brașov și Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov.

Ventilatorul mecanic a făcut față tuturor cerințelor solicitate de echipa de medici și adepășit prima etapă a procedurii de omologare, după cum a anunțat producătorul prototipului.

De asemenea, ventilatorul mecanic poate fi folosit invaziv, dar și noninvaziv.

Anterior, Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a anunțat că testat ventilatorul mecanic menit să asigure asistență de ventilare noninvazivă pentru tratamentul pacienților care suferă de insuficiență respiratorie.

„ Am finalizat ultimele modificări ale ventilatorului mecanic. Am supus echipamentul nostru la cele mai dure teste pentru a verifica buna sa funcționare și pentru a finaliza ultimele reglaje. Ventilatorul mecanic a făcut față cu brio! Testele efectuate pe plămânul artificial ne-au arătat că poate fi utilizat pe orice fel de pacient. Am implementat noi moduri de lucru cu echipamentul. Ventilatorul mecanic permite controlul PIP, PEEP, FiO2, volum, numărului de respirații etc. Îi mulțumim pentru ajutor rectorului UMFST „George Emil Palade”, domnul prof. univ. dr. Leonard Azamfirei! Îi mulțumim pentru modul prompt în care a răspuns solicitărilor noastre directorului Centrului de Simulare și Abilități Practice, domnul conf. univ. dr. Janos Szederjesi, medic primar ATI. Îi mulțumim călduros pentru implicare domnului șef de lucrări dr. Marius Petrișor, medic ATI”, se arată în mesajul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie Târgu-Mureș.

Ventilatorul mecanic a fost creat de două companii private.

Un ventilator de urgență, conceput la Galați

Un alt ventilator de urgență a fost realizat de un grup de antreprenori din Galați, care oferă gratuit documentația necesară tuturor celor care vor să construiască astfel de dispozitive.

În cadrul proiectului Respiro, aceștia au dezvoltat un prototip de ventilator folosit în secțiile ATI care utilizează piese tipărite 3D și materiale electronice cu costuri reduse.

“Motivul pentru care am creat acest proiect este să reușim să-l împrăștiem în toată lumea și sperăm ca cât mai multe companii vor începe să producă aceste ventilatoare de urgență. Vom continua dezvoltarea software pentru a îmbunătăți interfața și funcționalitatea acesteia”, au anunțat inițiatorii proiectului.

Ei au spus că după aproape trei săptămâni au ajuns într-un punct în care partea mecanică este în siguranță și există un panou de control ușor de utilizat și citit de medici.

“Feedback-ul pe care l-am obținut până acum de la medici este că suntem pe drumul cel bun. Posibilitatea de a monitoriza cantitatea de aer și presiunea este o parte vitală pentru ventilator să fie sigur de utilizat”, au spus dezvoltatorii ventilatorului de urgență.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.