Psihiatrii britanici vor date despre modul în care copiii folosesc rețelele sociale

Psihiatrii britanici le cer platformelor de social media să le furnizeze date despre copiii care le utilizează, pentru a putea studia impactul acestora asupra sănătății. Colegiul Regal al Psihiatrilor le cere rețelelelor sociale, printre care Instagram, Facebook și Twitter, să le transmită, anonimizat, informații nu doar despre cât timp petrec copiii online, ci și despre modul în care folosesc platfomele. Forul profesional britanic crede, de asemenea, că marile companii din industrie ar trebui să finanțeze studiile de impact asupra sănătății a folosirii social-media. A propus o taxă direct proporțională cu veniturile globale ale companiilor.

Nu vom ști niciodată cum conținutul îi face pe conduce pe copiii și tinerii noștri să își facă rău sau, în cele mai tragice cazuri să își ia viețile, a spus tatăl unei fete, convins că fiica sa s-a sinucis la 14 ani din cauza a ceea ce a văzut pe Instagram.

Psihiatrii  nu neagă faptul că rețelele sociale au și beneficii pentru copii: au acces mai ușor la informații, comunică mai ușor cu prietenii, au sprijin online. Dar situația poate deveni rapid periculoasă, atât pentru sănătate, cât și pentru viața socială – apare dependența de ecrane, se reduce durata somnului, dispar exercițile fizice, iar timpul petrecut cu familia se diminuează.

Cele mai multe platforme de social media cer ca vârsta minimă a utilizatorilor să fie de 13 ani, pentru a avea un cont, dar cercetrările arată că restricția este frecvent încălcată.

Psihiatrii trag un semnal de alarmă și spun că guvernul britanic ar trebui să se preocupe la fel de mult de activitatea online a copiilor, cât și pentru cea offline. Asta în condițiile în care au remarcat o creștere a numărului de copii care se rănesc singuri sau încearcă să se sinucidă, din cauza conținutului sau discuțiilor pe social media.

Recomandarile specialiștilor pentru folosirea internetului și a computerelor pe grupe de vârstă sunt următoarele

Copii mai mici de un an – nu sunt recomadate ecranele.

Copii de la 2 la 5 ani – timpul petrecut în fața ecranelor nu ar trebui să fie mai mare de o oră pe zi, timpul pentru activități fizice de cel puțin trei ore pe zi și nu ar trebui neglijate conversațiile și activitățile față în față.

Copii între 5 și 11 ani – ar trebui să existe un program al activității petrecute în fața ecranelor. Nu sunt recomadate ecranele în timpul mesei și nu trebuie activitatea fizică. În dormitoare nu trebuie să existe ecrane pe timpul nopții. Copiii trebuie să știe cum să se protejeze online, iar părinții trebuie să îi verifice, să îi asculte și să îi sprijine, dar se simt nesiguri sau supărați.

Copii între 11 și 16 ani – ar trebui să urmeze aceleași recomadări ca pentru categoria precedentă, cu atenție sporită asupra securității online și a riscului de a deveni dependenți de ecrane.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.