Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre motivele pentru care „ne vom lupta” cu noul coronavirus și în anii următori

Gabriel Diaconu

Medicul specialist psihiatru, Gabriel Diaconu, este de părere că “ne vom lupta” cu noul coronavirus și în anii ce vin pentru că virusul suferă mutații, posibil unele incompatibile cu vaccinarea, iar mulți dintre oameni așteaptă să vadă ”ce se întâmplă”, pentru a se vaccina.

“Dacă merge rău, crește șansa să se vaccineze și ei. Dacă merge bine, românul nu se duce la vaccin (…). Odată ce treci de un prag de, să zicem, 20% imunizarea populației, numărul de decese tinde să scadă domol, mai ales dacă ai și măsuri sanitare de prevenție. Ori sensul bizar al noului firesc îți sugerează că aceiași oameni vor răsufla ușurați că pericolul a trecut. Dar pericolul nu trece, tot vine și vine ca replicile unui seism, și oamenii devin psihic epuizați de veștile proaste. Astfel că sunt ”neutralizați” volițional”, a scris medicul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit specialistului, la începutul pandemiei de SARS-CoV-2, “noi, românii am reușit să dăm dovezi la lume că putem să ne organizăm încât să facem în cel mai serios mod un cordon sanitar”.

“România a fost în treimea superioară a clasamentului țărilor care au gestionat corect, și complet, pandemia. Asta ne-a garantat o vară de desfrâu și voie-bună. Iarna a venit. De aici lucrurile nu pot merge decât din rău în mai rău, indiferent ce zic cifrele zilnic raportate privind ‘cazurile noi’. Când lucrurile merg din rău în mai rău oamenii nu mai ascultă nici de sfatul bun, nici de recomandarea doctorului. Acesta-i riscul. Drept urmare își iau viața în propriile mâini. Numărul greșelilor ”neforțate” crește. Și uite-așa vom pierde vieți, suplimentar, prin conspirația idioților utili de toate părțile mesei la care conversăm”, se arată în postarea medicului.

Potrivit acestuia, imunizarea la COVID-19 are o miză dublă:

• Miza personală a fiecăruia: faci asta pentru sănătatea ta, ca să-ți scazi la maxim riscul de boală și, secundar, de moarte
• Miza comunitară: dacă suficienți oameni se vor vaccina, o să stingem incendiul pandemic. .

“Prima parte românii o pricep. Cu a doua parte se împacă mai greu: de ce să fac eu ceva pentru vecinul meu. Pentru omul de pe stradă. De ce să-i fac eu cadou imunizarea mea, mai ales dacă presupune vreun risc. De obicei vecinul – în România – e omul căruia-i dorești moartea caprei. Ei bine, acesta e ceasul marii cumpene. Ne trebuie, ca la un referendum pentru națiune, o majoritate. Acea majoritate nu e 50+1. Ne trebuie 60+1 la sută. Ori asta înseamnă, grosso modo, cam 11 – 13 milioane de persoane care să se imunizeze. Cifra e cu atât mai grea cu cât ne trebuie acești oameni din rândul populației adulte, adică de fapt procentul e peste 70%. Cum vom atinge, sau dacă măcar vom atinge acest procent? Realist vorbind, șansele noastre sunt mici”, a adăugat medicul, în postarea sa.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.