Rolul conectivității amigdalei în cazurile de tulburare bipolară

Un nou studiu a identificat un instrument terapeutic axat pe conștientizarea emoțională care a crescut activarea și conectivitatea unui centru de reglare a emoțiilor din creier.

Această terapie poate fi eficientă în tratamentul pe termen lung și prevenirea recidivelor tulburării bipolare (TB) – notează cercetarea publicată în ScienceDirect.

Pacienții cu TB se confruntă cu stări de dispoziție extreme alternante, clasificate de obicei prin manie, depresie și funcționare socială afectată iar mecanismele complexe ale bolii o fac dificil de tratat, necesitând adesea o combinație de medicamente și intervenții comportamentale, ceea ce poate dura ani de zile pentru un progres de succes.

Metodele studiului

Amigdala ajută la reglarea emoțiilor și la detectarea stimulilor proeminenti iar cercetările au arătat că pacienții cu BD (în afara unui episod maniacal) prezintă o activare alterată și conectivitate funcțională a acesteia.

Specialiștii – conduși de Kristina Meyer, Ph.D., și Catherine Hindi Attar, Ph.D., de la Charité—Universitätsmedizin Berlin, Germania – au investigat impactul a două intervenții psihoterapeutice asupra simptomelor, activării și conectivității amigdalei cu alte regiuni ale creierului legate de emoții folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).

Astfel, într-o intervenție, 28 pacienți au fost supuși unei terapii concentrate pe emoții, unde au fost îndrumați să-și perceapă și să-și eticheteze emoțiile fără evitarea sau suprimarea iar într-o  intervenție ulterioară, cu 31 participanți, a fost o terapie cognitiv-comportamentală specifică care s-a concentrat pe practicarea interacțiunilor sociale.

Evaluarea participanților la studiu

S-au înregistrat simptomele pacienților folosind un interviu de evaluare longitudinală timp de 24 de săptămâni înainte de tratament, precum și timp de șase luni pe parcursul tratamentului, șase luni după tratament și apoi, la 12 luni după tratament.

Evaluarea a implicat măsurători săptămânale separate ale maniei și depresiei pe o scară de la 1 la 6, variind de la absența simptomelor (1) la simptome psihotice sau tulburări severe de funcționare (6) iar șaptesprezece participanți din fiecare grup de tratament au suferit fMRI în timp ce efectuau o sarcină emoțională, la fel ca 32 de subiecți de control sănătoși.

„În conformitate cu așteptările noastre, pacienții care au participat la terapia centrată pe emoții au arătat o activare și conectivitate crescută a amigdalei post-intervenție în comparație cu pacienții care au primit intervenția cognitiv-comportamentală, ceea ce poate reflecta o procesare îmbunătățită a emoțiilor și o toleranță crescută la emoțiile negative”, a spus dr. Meyer.

Pacienții intervenției cognitiv-comportamentale au demonstrat însă o activare crescută a regiunilor creierului legate de funcția socială, dar nu o activitate alterată a amigdalei: „Rezultatele acestui studiu sugerează că diferite abordări psihoterapeutice își desfășoară efectele benefice pe diferite căi neuronale”, a subliniat autorul principal Felix Bermpohl, Ph.D., Charité-Universitätsmedizin Berlin.

La rândul său, Cameron Carter, editor al Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, a declarat despre lucrare: „Acest studiu, care folosește sarcina fMRI pentru a implica anumite circuite cerebrale afectate de tulburarea bipolară înainte și după diferite forme de terapie, dezvăluie noi perspective cu privire la mecanismele de acțiune din creier. Modelul rezultatelor observat, folosind această abordare, oferă, de asemenea, o formă unică de validare pentru abordarea clinică utilizată, prin stabilirea unei legături între modelul teoretic care motivează intervenția centrată pe emoție și efectele sale în creier” – notează MedicalXpress.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.