EXCLUSIV Purtătorul de cuvânt de la „Grigore Alexandrescu”: Sugarii, cei mai mulți dintre copiii internați cu COVID. Risc de a se decompensa foarte ușor

Dr.Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, că dintre cei 25 de copii internați în prezent cu COVID-19, 15 sunt sugari, cu vârsta de până în doi ani.

Dr.Raluca Alexandru a precizat că în cazul sugarilor infectați cu noul coronavirus există riscul de a se decompensa foarte ușor.

„Se testează, se vede care este motivul pentru care are simptomatologia respiratorie respectivă și de cele mai multe ori rămâne internat. Și mama este pozitivă și rămâne internată pentru supraveghere, practic, pentru că sunt foarte mici și se pot decompensa foarte ușor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Dr.Raluca Alexandru a explicat că dintre cei 25 de copii internați cu COVID-19, 15 sunt sugari și copii mici, de 1-2 ani, zece sunt copii mai mari, de 3-4 ani, până la 15-16 ani, iar dintre cei mari, majoritatea au comorbiditați.

De asemenea, conectat la oxigen este un singur copil, în vârstă de 15 ani, cu hidrocefalee și convulsii în antecedente, a afirmat dr.Raluca Alexandru.

Cele mai dese simptome 

Potrivit Ralucăi Alexandru, cele mai dese simptome cu care copiii sunt aduși la spital sunt cele pentru insuficiențe respiratorii, bronșiolite, pneumonii și convulsii febrile.

„De obicei, când se prezintă, sunt ambii infectați, și mama și copilul. Nu știm care a fost primul infectat. De cele mai multe ori, nou-născutul ia de la familie. Nu prea există invers, decât dacă mama este la finalul bolii și copilul este pozitiv sau a dezvoltat o formă mai agresivă de boală. Părinții nu au de unde să știe că sunt pozitivi atunci când aduc copilul la spital. Dacă în familie există un caz de infectare, trebuie testat copilul. Este greu să ții copilul departe de mamă, mai ales când e sugar. Dacă mama e pozitivă, automat și copilul va fi pozitiv”, a declarat dr.Raluca Alexandru.

Perioada de internare, de la 1 la 3 săptămâni 

În funcție de evoluția bolii, un copil bolnav de COVID-19 poate sta internat în spital între una și trei săptămâni.

„Timpul este foarte diferit, în funcție de cum evoluează. Au fost cazuri în care au stat o săptămână, alții au și trei săptămâni. Noi nu așteptăm să se negativeze, pur și simplu, se mai testează și dacă virusul apare foarte rar în ciclurile de testare, înseamnă că boala este spre final, nu mai prezintă un pericol. Merg acasă, în izolare, până se negativează, dar nu întotdeauna se ține în spital până se negativează pacientul, ci până se simte bine și este în afara oricărui pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Acesta a precizat că minorii cu COVID-19 pot avea probleme pediatrice respiratorii, dar pot fi pozitivi cu altă patologie, exemplificând că se pot prezenta la spital pentru o infecție urinară sau apendicită, și sunt pozitivi la COVID, cu simptome minore.

„Sunt forme ușoare și medii, sunt copii foarte mici, de la câteva zile de la naștere, mulți sugari, până într-un an.
Și în valul patru au fost mulți și cred că au fost și cazuri mai grave. Și în valul cinci sunt, dar acum sunt foarte, foarte mici, predomină nou-născuții infectați, cel puțin pentru internare. În UPU, pentru ziua de luni, avem o medie de 18 copii, altă dată peste 20, fiind o medie de 20 de pozitivi pe zi, care se prezintă la camera de gardă, dar din cei 20 se internează aproximativ jumătate. Din 20 de copii, au venit cu teste făcute în altă parte, patru-cinci, restul sunt testați la noi”, a declarat dr.Raluca Alexandru.

Explicațiile dr.Raluca Alexandru au venit în contextul în care cercetătorul Octavian Jurma a anunțat că ponderea minorilor internați cu COVID-19 a crescut de la 2-3% în valul Delta, la 9% din totalul internărilor în valul Omicron, luni fiind 620 de copii spitalizați.

Potrivit lui Octavian Jurma, copiii se internează de două ori mai repede decât în valul Delta, în timp ce adulții se internează într-un ritm similar la un număr mai mare de cazuri.

„Dacă rata de creștere se menține și săptămâna viitoare, până duminica viitoare vom depăși pragul de 1.000 de copii internați pe zi. Faptul că Omicron este mai blândă cu adulții și mai aspră cu minorii ar trebui să ne facă să luăm măsuri suplimentare de prevenție a infectării în rândul copiilor”, a declarat Octavian Jurma.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.