Radu Țincu, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID: Nu ar fi de bun augur ca fiecare țară să ia decizii discordante

Medicul Radu Țincu a declarat, legat de administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în România, ca ar fi inoportun ca țara noastră că nu țină cont de recomandarile instituțiilor sanitare europene.

„Atâta timp cât suntem în spațiul european și cât timp am pornit o politică de vaccinare la nivel european, a existat o vaccinare coordonată în toate țările în raport cu COVID-19, cred că nu ar fi de bun augur ca fiecare țară să ia decizii discordante. Lucrul acesta va creea dezorientare și nu va mai creea acel aspect de unitate a campaniei de vaccinare în întreagă Europă”, a declarat medicul Radu Țincu, la un post de televiziune.

Reprezentanții Agenţiei Europeană pentru Medicamente (EMA) au declarat că nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze a vaccinurilor anti-COVID-19. Și asta după ce două ţări importante din UE au dezvăluit că vor administra doze de supra-rapel persoanelor vulnerabile începând din luna septembrie, informează Reuters.

EMA a anunţat la jumătatea lunii iulie că are nevoie de mai multe date medicale înainte de a formula o recomandare în privinţa utilizării celei de-a treia doze, însă Germania şi Franţa, cele mai influente două ţări din UE, au decis deja să îşi continue planurile legate de administrarea dozelor de supra-rapel fără să mai aştepte decizia forului european.

Germania şi Franţa au ignorat astfel apelul lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a cerut miercuri un moratoriu în privinţa celei de-a treia doze până când mai mulţi oameni se vor vaccina împotriva COVID-19 la nivel global.

“Deocamdată este prea devreme să confirmăm dacă şi când o doză de supra-rapel a vaccinurilor anti-COVID-19 va fi necesară, pentru că nu avem date suficiente din campaniile de vaccinare şi din studiile aflate în desfăşurare pentru a înţelege cât timp va dura protecţia oferită de vaccinuri”, au anunţat vineri reprezentanţii EMA.

Cu toate acestea, Germania intenţionează să administreze a treia doză pacienţilor cu imunitate compromisă, persoanelor cu vârste înaintate şi rezidenţilor din centrele pentru bătrâni începând din luna septembrie. Franţa lucrează la rândul ei la un plan ce vizează vaccinarea cu a treia doză în cazul vârstnicilor şi persoanelor vulnerabile începând din septembrie.

După anunţarea planurilor formulate de guvernele de la Berlin şi Paris, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că deciziile legate de vaccinările anti-COVID-19 sunt luate de guvernele naţionale, însă a insistat că în ceea ce priveşte doza a treia – ca şi în alte chestiuni – executivul UE încurajează “deciziile bazate pe ştiinţă, în concordanţă cu recomandările EMA”.

În ultimele luni, UE a rezervat miliarde de doze de la mai mulţi producători de vaccinuri anti-COVID-19 pentru anii viitori, considerând că ar putea avea nevoie de ele pentru a le folosi ca doze de supra-rapel sau pentru a combate noile variante ale coronavirusului. De asemenea, aceste doze ar putea fi donate ţărilor mai sărace.

EMA a anunţat că discută cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 despre “planuri pentru a obţine date care să sprijine necesitatea dozei de supra-rapel”. Companiile Moderna şi Pfizer au fost deosebit de vocale în plan mediatic pentru a-şi argumenta poziţia potrivit căreia omenirea va avea nevoie în curând de doze de supra-rapel pentru a menţine niveluri ridicate de imunitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.