Radu Zamfir: Situații cum ar fi necesitatea unui transplant de urgență  își pot găsi soluție grație acordului dintre România și Republica Moldova

Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, spune că acordul semnat vineri între România și Republica Moldova privind domeniul transplantului este un  pas important pentru pacienții celor două țări.

„Practic crește șansa lor de a primi un organ și scade mortalitatea pe lista de așteptare. Situații cum ar fi necesitatea unui transplant de urgență  își pot găsi soluție grație acestui acord; de asemenea, organele pentru care nu există receptor într-o țară pot fi utile unui receptor compatibil în cealaltă țară. Aceasta este una dintre posibilitățile prin care sperăm să creștem disponibilitatea de grefe pentru transplant și, implicit, acesibilitatea pacienților la această metodă terapeutică contemporană”, a declarat Radu Zamfir, pentru Ro Health Review.

 

România și Republica Moldova vor putea face schimb de organe

 

Potrivit acordului semnat de agențiile naționale de transplant din cele două țări, România și Republuca Moldova vor colabora în domeniul transplantului, astfel încât vor putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare .

„Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Mai avem un Acord de colaborare și cu Ungaria. Implementarea acestui Acord semnat astazi necesită unii pași care trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Potrivit autorităților, acordul de colaborare va presupune și un schimb de experiență între toți cei implicați în activitatea de transplant.

De la începutul anului și până la 30 august, în România  s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

„S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 6 intervenții de ficat de la donatori în viață, 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață. De asemenea, s-au realizat 4 transplanturi de cord și 2 de plămân și au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 7 grefe pulmonare (din care s-au folosit 4), 3 grefe cardiace şi 1 gerfă hepatica”, transmite Ministerul Sănătății.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.