Raed Arafat: 1.200 de ambulanţe vor fi achiziţionate în perioada care urmează

1.200 de ambulanţe vor fi achiziţionate în perioada următoare, mare parte dintre acestea fiind destinate Serviciilor Publice de Ambulanţă, a transmis, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a Ambulanţei.

„Pentru că vorbim de evoluţie şi consolidarea sistemului integrat de urgenţă, în perioada care urmează, printr-un proiect derulat prin finanţare europeană (prin IGSU al MAI), 1.200 de ambulanţe vor fi achiziţionate, mare parte dintre acestea fiind destinate Serviciilor Publice de Ambulanţă. Acestea se vor adăuga celor 821 de ambulanţe deja achiziţionate şi predate în ultimii ani colegilor de la Ambulanţă”, a scris şeful DSU, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit șefului DSU, 700 de ambulanţieri şi conducători auto vor intra în perioada următoare într-un program de pregătire în conducere preventivă, cursurile fiind finanţate din fonduri europene.

„Fiind vorba despre pregătire, un punct esenţial în îndeplinirea obiectivului nostru de a oferi servicii de calitate cetăţenilor l-a constituit formarea/atestarea în medicina de urgenţă (proiect derulat de IGSU din cadrul MAI) a celor 1.500 de asistenţi medicali din cadrul structurilor de primiri urgente şi a serviciilor publice de ambulanţă”, arată secretarul de stat în MAI.

Șeful DSU subliniază că serviciile de Ambulanţă sunt parte a sistemului integrat de urgenţă din România, deci implicit şi parte a sistemului de siguranţă naţională, implicat în salvarea de vieţi omeneşti, fiind alături de celelalte servicii de urgenţă din România.

„Ele împreună, cu mult profesionalism, implicare, dăruire şi grijă pentru oameni converg către ceea ce România deţine în acest moment, şi anume un serviciu de urgenţă complex, integrat, performant şi competitiv în raport cu serviciile de urgenţă publice regăsite în alte state”, mai arată Raed Arafat.

În opinia sa, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, fiind structura „care coordonează operaţional” Serviciile de Ambulanţă din România, a făcut paşi „concreţi şi palpabili” în vederea continuării îndeplinirii obiectivelor propuse încă de la înfiinţare, în 2014, orientate cu precădere pe linie legislativă, dotări, pregătirea personalului de intervenţie etc.

„De-a lungul timpului, o parte din aceste obiective au fost atinse, iar altele sunt în curs de realizare, tocmai în ideea de a creşte din punct de vedere calitativ sistemul de urgenţă. (…) Totodată, un alt element important din activitatea DSU, cu importanţă în creşterea nivelului de pregătire al personalului din serviciile de ambulanţă, este reprezentat de dezvoltarea noii curricule de formare a programului de atestat pentru asistenţii medicali şi a cursurilor din noua curriculă de formare. Experienţele din ultimii ani, caracterizate prin situaţii de urgenţă complexe şi diverse, ca de exemplu accidente cu victime multiple, incidenţa fenomenelor meteo extreme, pandemie etc., dar şi intervenţia la cazurile zilnice ne-au demonstrat tuturor că doar împreună, acţionând integrat, putem răspunde rapid când comunităţile sunt în pericol”, subliniază şeful DSU.

Potrivit șefului DSU, un exemplu prin care s-a putut observa legătura strânsă, interdependentă şi interconectată, care există între componentele sistemului integrat de urgenţă s-a evidenţiat mai ales în plină criză sanitară, generată de pandemia de COVID-19, când, atât echipajele SMURD care au responsabilitate pe linia medicinei de urgenţă, cât şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă prin pompieri au oferit sprijin permanent SAJ/SABIF, în momente când solicitările de testare a cetăţenilor la domiciliu depăşiseră puterea de acoperire a Serviciilor de Ambulanţă, pe raza Bucureşti-Ilfov şi nu numai, alocând resurse tehnice şi umane.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.