Raed Arafat, despre restricțiile la care se pot aștepta românii în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 din valul 4 al pandemiei, românii se pot aștepta la impunerea unor restricții.

Pe lângă carantinarea localităților, Raed Arafat a adus în discuție și limitarea accesului la diferite activități sau interzicerea unor activități. Pe de altă parte, Arafat a mai spus că este posibil ca la unele manifestări populația să poată avea acces doar pe baza certificatului COVID-19.

”Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.  DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare”, a declarat Arafat marți seară la un post de televiziune.

Potrivit șefului DSU, în prezent sunt șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate.

”Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde”, a mai spus Arafat.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.