Raed Arafat: Refuzul de a interna un pacient pe motiv că nu există confirmare sau infirmare COVID-19 cade sub incidență penală

Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au susținut, duminică seara, o declarație de presă în cadrul căreia au anunțat noile măsuri adoptate în încercarea de a limita efectele coronavirusului.

Secretarul de stat în Ministrul Sănătății, Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență a anunțat că a emis 4 ordine ale comandantului acțiunii.

„Primul, extrem de important, stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. Am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspicionat, chiar dacă nu există testarea, personalul medical să se protejeze.”

„Pacientul în stare critică se va interna la spitalul la care s-a prezentat sau la unul stabilit de DSP. Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie cade sub incidență penală. Atragem atenția managerilor și medicilor că pacienții nu pot fi refuzați la tratament, pe motiv că nu există confirmare sau infirmare că sunt pozitivi sau negativ cu COVID”, a declarat Raed Arafat.

„Al doilea ordin stabilește modul de detașare a personalului medical și auxiliar pe starea de urgență. Începând cu data prezentului ordin, personalul de specialitate medical sau auxiliar – farmaciști, kinetoterapeuți – pot fi detașați sau delegați la alte spitale publice cu deficit major de personal. Personalul nu poate refuza detașarea.

Detașarea sau delegarea în interiorul județului se face prin ordin de prefect, la propunerea DSP. În alt județ, prin dispoziția secretarului de stat desemnat de Ministerul Sănătații. Ministerul Sănătății și CNAS vor stabili modul de plată și decontare.

Al treilea ordin este de fapt punerea în aplicare a prevederilor decretului prezidențial privind starea de urgență. Aici a fost clarificat modul în care inspectoratele vor coordona serviciile de ambulanță. Inspectorul general din cadrul Inspectoratului de Urgență poate emite ordine obligatorii și pentru serviciile de ambulanță.

Ultimul ordin e corelat cu ceea ce multă lume a vazut ieri, când i s-a prezentat președintelui României spitalul de campanie desfășurat de forțele armate la Ana Aslan. Același model urmează să fie repetat la Constanța, lângă Spitalul CFR, care intră sub coordonarea Ministerului Apărării”, a mai declarat Arafat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.