Rafila: Decizia privind modul de pregătire profesională a celor care lucrează în sistemul de urgenţă trebuie să fie la Ministerul Sănătății. În ultimii opt ani a fost în altă parte

Ministrul Sănătății a declarat, joi, că decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a celor care lucrează în sistemul de urgenţă, fie că este vorba despre ambulanţă, fie de unităţile de primiri urgenţe, trebuie să revină Ministerului Sănătăţii. „Este clar o atribuţie a Ministerului Sănătăţi. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem, probabil, şi anumite modificări legislative, încât să putem să ne asumăm acest lucru”, a subliniat ministrul.

„Chestiunile acestea trebuie lămurite şi sunt de acord să îmi asum şi Ministerul Sănătăţii să îşi asume pregătirea profesională a tuturor categoriilor de profesionişti din sănătate, nu numai medicina de urgenţă. Lucrul acesta este clar, trebuie să se întâmple pregătirea în domeniul medicinei de urgenţă. Este clar o atribuţie a Ministerului Sănătăţi. Ne-o asumăm, dar trebuie să facem – probabil – şi anumite modificări legislative, încât să putem să ne asumăm acest lucru. (…) Decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii. În momentul de faţă nu este la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o conferință de presă.

Ministrul a subliniat că în ultimii opt ani pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă „a fost în altă parte”.

„În ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte. Mie mi se pare foarte ciudat, încât cineva care a coordonat de opt ani de zile pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă să vină după opt ani şi să spună că sunt probleme extrem de mari în pregătirea profesională de medicină de urgenţă”, a precizat Alexandru Rafila.

Replica ministrului vine după ce, miercuri, Raed Arafat a afirmat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.