Rafila, despre vaccinarea anti-HPV: Accesul pentru alte categorii de vârstă se poate face printr-o schimbare de politică ce duce la compensarea vaccinurilor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, că dezvoltarea programului de vaccinare anti-HPV trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândită în 2008, menţionând că accesul la acest vaccin s-ar putea face, pentru alte categorii de vârstă, „printr-o schimbare de politică, una care ar duce la compensarea vaccinurilor”.

„Vârsta a fost extinsă la 18 ani. Eu cred că, dacă reuşim să vaccinăm toate fetele cu vârsta de până la 18 ani, ar fi o performanţă foarte bună. Pentru viitor, însă, dezvoltarea acestui program de vaccinare, în opinia mea, trebuie realizată pe alte baze decât a fost gândit, de exemplu, în anul 2008, când ştiţi bine că a fost un eşec major din motive pe care nu vreau să le mai comentez. În acest moment, important este să învăţăm din greşeli şi să oferim fetelor din această ţară protecţie împotriva unei boli – infecţia cu HPV – care generează un număr mare de îmbolnăvire de cancer de col uterin şi un număr mare de decese”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Schimbarea, susține ministrul, ar putea include compensarea vaccinurilor.

„Cred că soluţia, inclusiv accesul la acest vaccin pentru alte grupe populaţionale, se poate face printr-o schimbare de politică ce duce la compensarea vaccinurilor. Aceste vaccinuri se administrează la copiii de 0-1 an, se administrează la fete începând cu vârsta de 10 ani şi cred că un program care să asigure compensarea, eventual diferenţiat…Vă dau un exemplu care e pur ipotetic, nu luaţi aceste cifre ca şi cifrele reale, dar trebuie să compensăm în totalitate până la 18 ani, ulterior, la femeile tinere aflate la vârste fertile, la care se recomandă în continuare vaccinarea sau doresc să se vaccineze, se poate compensa 50 la sută. E un exemplu, dar cred că lucrul acesta oferă într-adevăr acces”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului Sănătății, „sistemul actual, pe care îl avem în momentul de faţă, în care părinţii optează pentru vaccinarea fetelor, a fost un sistem bun care a dus la creşterea interesului pentru vaccinare”.

„Un vaccin care era neglijat, era respins de marea majoritate a părinţilor. În momentul de faţă, este un vaccin în care oamenii au încredere, şi-au dat seama de utilitatea lui, creşte solicitarea pentru vaccinul respectiv şi atunci cred că o situaţie de confort pentru toată lumea ar fi cea prin care acest vaccin, alături de altele, nu e singurul vaccin care se poate administra la persoane adulte, ar trebui să fie incluse într-un program de compensare”, a precizat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.