Rafila: Ministerul Sănătăţii va face tot posibilul ca fondurile alocate medicinei primare şi ambulatorii să nu scadă de la 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, că va susţine demersurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), astfel încât fondurile alocate medicinei primare şi ambulatorii să nu scadă de la data de 1 iulie.

„Ministerul Sănătăţii va face tot ce este posibil astfel încât să susţină demersurile Casei Naţionale, pentru ca de la data de 1 iulie fondurile alocate atât medicinei primare, cât şi medicinei ambulatorii să nu scadă, pentru că noi ne dorim până la urmă să evoluăm, să schimbăm piramida serviciilor, să ne îndreptăm spre servici ambulatorii şi acestea, în mod evident, trebuie încurajate şi finanţate corespunzător”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că, anul trecut, odată cu contractul cadru de la 1 iulie veniturile medicilor care lucrează în medicina de familie şi în ambulatoriu au crescut.

„Problema a fost la început anului, dacă vă aduceţi aminte, că suma alocată pentru întreg anul nu acoperea valoarea punctelor stabilite la 1 iulie 2023. S-a trecut la această soluţie intermediară, de finanţare până la 1 iulie cu aceeaşi valoare de anul trecut. Cred că în acest an, dacă reuşim să păstrăm aceeaşi valoare, cred că este o abordare raţională care ţine cont şi de contextul economic, dar perspectiva din punctul meu de vedere trebuie să ţină cont de faptul că serviciile ambulatorii, inclusiv spitalizarea de zi care se poate realiza în astfel de servicii ambulatorii, care de multe ori sunt conexe spitalelor, să ne înţelegem, trebuie să fie prioritate dacă ne dorim ca sistemul de sănătate din România să fie sustenabil. Eu aşa cred că trebuie să facem în viitor”, a afirmat ministrul Rafila.

Referitor la Spitalul din Târgu Jiu, ministrul a subliniat că este „o situaţie care trebuie remediată rapid”.

„Discutăm despre o instituţie spitalicească veche. Spitalul Judeţean Târgu Jiu sper să fie pe lista spitalelor nou construite de la Banca Europeană de Investiţii, pentru că nu era trecut pe lista iniţială de la PNRR, ca să poată să fie evaluat. (…) Evident activitatea trebuie să continue acolo, este un spital în subordinea Consiliului Judeţean. Sunt convins că va fi remediată această avarie dar, în mod evident, o clădire care să ofere condiţii de spitalizare şi de siguranţa pacienţilor corespunzătoare secolului XXI nu poate să fie decât o clădire nouă şi noi o să facem tot ce ţine de Ministerul Sănătăţii ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.