Ministrul Sănătății, despre noua variantă a coronavirusului

Prof. dr. Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat că noua variantă a coronavirusului este o tulpină cu mutații multiple care, se pare că se transmite mult mai ușor, dar asta nu înseamnă neapărat un lucru rău pentru că s-ar putea să producă forme de boală mai ușoare.

„Rămâne de văzut, mutațiile sunt imprevizibile, pot să fie îngrijorătoare sau dimpotrivă pot să ducă la scăderea patogenității”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) se întâlnesc vineri cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară, după ce oamenii de știință au anunțat că au depistat o variantă super-mutantă de coronavirus, denumită B.1.1.529, care ar putea eluda răspunsul imunitar, potrivit BBC.

O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit Reuters.

”Din păcate, am detectat o nouă variantă, care constituie o sursă de îngrijorare în Africa de Sud”, a declarat virusologul Tulio de Oliveira cu prilejul unei conferinţă de presă online.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept ”preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.