Până la 1 iulie s-au înregistrat 63 de alerte cu privire la măști, 3 alerte privind combinezoane de protecție, 3 alerte privind dezinfectanți pentru mâini și 3 alerte cu privire la lămpi UV (tuburi bactericide). Acestea sunt datele celui mai recent raport privind ”sistemul de alertă rapidă”, sistem care previne sau restricționează vânzarea de produse periculoase pe piață, publicat astăzi de Comisia Europeană.
Potrivit raportului, numărul de acțiuni întreprinse de autorități ca urmare a unei alerte se află pe un trend ascendent, ajungându-se la 4.477 în 2019 față de 4.050 în 2018.
”De la izbucnirea pandemiei de coronavirus s-au înregistrat o serie de noi alerte, care nu sunt incluse în raportul pe 2019. (…) În perioada 1 martie-1 iulie, s-au luat 10 măsuri privind măștile și una privind dezinfectanții pentru mâini, ceea ce a condus la o mai bună armonizare a măsurilor împotriva unor astfel de produse și, prin urmare, la îmbunătățirea protecției consumatorilor din întreaga Europă”, se arată pe pagina oficială a Comisiei Europene, Reprezentanța în România.
”Sistemul de alertă rapidă este disponibil 24 de ore, 7 zile pe săptămână, menținând un flux continuu de informații și siguranța pieței unice. După cum se poate vedea din raportul pe 2019, se depun eforturi extraordinare pentru a proteja consumatorii de produse periculoase și de daunele pe care acestea le pot produce. Totodată, Comisia colaborează cu statele membre pentru a spori numărul de produse testate. Grație acestor eforturi, de la sfârșitul anului trecut, un număr de 75 de noi produse au fost marcate ca periculoase în sistemul nostru de alertă rapidă”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.