Raport ECDC: Singurele cazuri de rabie la om raportate în Europa în ultimii ani au fost „importate”

La 21 februarie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a dat publicității raportul epidemiologic privind cazurile de rabie la om raportate în statele membre UE în anul 2017.

Conform raportului, un singur caz de rabie a fost înregistrat în UE în 2017, în Franța. Pacientul a fost un băiat de zece ani care a fost mușcat de un câine în Sri Lanka.

 

Foarte puține cazuri de rabie raportate în Europa în ultimii ani

 

Situația este similară anilor trecuți: foarte puține cazuri de rabie raportate în Europa, majoritatea fiind cauzate de expuneri la virus în timpul călătoriilor pe un alt continent.

Astfel, în 2016, Franța a raportat un caz de rabie cu expunere în Pakistan. În 2015, în statele UE nu au fost raportate cazuri de rabie la om. În 2014, au fost raportate trei cazuri de rabie: o femeie de 46 de ani din Spania a fost mușcată de un câine în Maroc, un bărbat de 57 de ani din Franța a fost infectat cu o tulpină de virus rabic canin în Mali și o femeie de 35 de ani din Olanda a fost mușcată de un câine în India. În 2013, un singur caz a fost raportat: în Olanda, cu expunere în Haiti.

Legat de cazul raportat în 2014, în Franța, se precizează că 52 de lucrători din domeniul medical au fost considerați potențial expuși la virusul rabic prin contact direct cu fluidele pacientului infectat. Aceștia au primit vaccin antirabic profilactic.

 

Rabia rămâne un pericol pe alte continente

 

Deși cele mai multe state membre UE nu au mai avut cazuri autohtone de rabie de mai mulți ani, Europa continuă să raporteze cazuri sporadice de infectare cu virus rabic. Acestea se datorează expunerii la virus în timpul călătoriilor pe alte continente, unde acest virus zoonotic continuă să fie endemic.

În multe locuri din Asia și Africa, câinii fără stăpân reprezintă o importantă sursă de infectare cu virus rabic la oameni. Trebuie precizat că boala este fatală la apariția primelor simptome. Din acest motiv, orice persoană care a fost mușcată de un animal în timpul călătoriilor ar trebui să se vaccineze antirabic cât de repede – fie într-un centru medical local, fie la întoarcerea în țară, dacă este o călătorie scurtă. Imunizarea pasivă cu imunoglobulină poate fi indicată în unele situații. Este important însă ca tratamentul să fie administrat cât de curând postexpunere.

Mai multe tipuri de mamifere pot fi purtătoare ale virusului rabic: câinii, vulpile, ratonii și liliecii sunt doar câteva dintre ele. Infectarea cu virus rabic la om poate surveni și în urma unui transplant de organ de la o persoană infectată.

Pentru statele europene, importul ilegal de animale domestice reprezintă un factor de risc important pentru reapariția rabiei. Măsurile de prevenție includ vaccinarea antirabică a animalelor domestice carnivore. Deși cazurile de rabie în Europa sunt foarte rare, trebuie menținut un nivel ridicat de alertă, precizează ECDC. Focare de rabie au fost raportate în nordul Italiei în 2008-2011 și în Grecia în 2012-2013.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.