Raport: În nicio ţară din lume nu sunt atinse standardele recomandate în ceea ce priveşte alăptarea nou-născuţilor

Un raport lansat recent de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății, alături de Colectivul Global pentru Alăptare arată că în nicio țară din lume nu sunt atinse standardele recomandate în ceea ce privește alăptarea nou-născuților, potrivit www.who.int. În acest context, UNICEF şi OMS lansează un proiect prin care alăptarea la sân este promovată.
În cele 194 de ţări evaluate în cadrul raportului, doar 40% din copiii sub șase luni au fost hrăniți exclusiv prin alăptare, iar în 23 de țări, 60% dintre mame îşi hrănesc copiii exclusiv la sân.
OMS încurajează alăptarea la sân şi atrage atenţia asupra beneficiilor cognitive pe care le are alăptarea la sân, precum şi asupra felului în care acest mod de a hrăni bebeluşul ajută la menținerea stării de sănătate, atât în cazul copiilor, cât și al mamelor.
Alăptarea la sân în primele șase luni de viață este esenţială, întrucât ajută în prevenirea diareei și a pneumoniei, două cauze majore de deces în cazul nou-născuților. Femeile care alăptează au totodată un risc redus de a face cancer mamar sau ovarian, două cauze importante de deces în rândul acestora, susţin reprezentanţii OMS.
În ceea ce priveşte noul raport intitulat ,,Asigurarea Sănătății și a Bunăstării Națiunilor”, acesta subliniază importanța investiției în politici care să asigure răspândirea obiceiului de a alăpta, demonstrând că o investiție de 4,70 de dolari per nou-născut este necasară pentru a crește rata globală a hrănirii prin alăptare în rândul copiilor sub șase ani cu 50% până în anul 2025.
Raportul relevă şi faptul că atingerea acestui obiectiv poate salva viața a 520.000 de copii cu vârsta sub cinci ani și poate avea şi un impact economic semnificativ prin generarea a 300 de miliarde de dolari în 10 ani, ca rezultat al scăderii ratei de îmbolnăvire și a costului serviciilor de îngrijire.
Potrivit reprezentanţilor UNICEF, alăptarea la sân reprezintă una dintre cele mai eficiente investiţii care se pot face atunci când vorbim de sănătatea copiilor şi de viitorul stării de sănătate a populaţiei, la care se adaugă şi avantajele enorme din punct de vedere economic şi social, potrivit www.who.int .
În prezent, la nivel global, se poate vorbi de o investiţie scăzută în ceea ce priveşte alăptarea la sân, după cum atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mai exact, în fiecare an, guvernele țărilor cu venituri mici și medii investesc aproximativ 250 de milioane de dolari în promovarea alăptării.
În aceste condiţii, Colectivul Global pentru Alăptare face un apel către toate națiunile lumii astfel încât să se aibă în vedere creşterea investiţiilor pe acest segment şi dezvoltarea obiceiului de a alăpta la sân, implementarea în maternităţi a unor acţiuni prin care să se faciliteze alăptarea la sân şi să se ofere sfaturi legate de obiceiul alăptării, consilierea în alăptare ca parte a unei politici de sănătate ce vizează acest obicei şi încurajarea comunităţii să protejeze, promoveze şi să susţină alăptarea la sân.