Raportarea deceselor cauzate de COVID-19: Un grup de lucru fusese înfiinţat pe 12 aprilie de Andreea Moldovan

Ministerul Sănătății

Un grup tehnic de lucru în vedere verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2, care includea și raportarea deceselor COVID-19, fusese înființat, la 12 aprilie, la nivelul cabinetului fostului secretar de stat Andreea Moldovan, potrivit Digi24.ro.

„Grupul de lucru a fost constituit de secretarul de stat Moldovan. Sigur, mai multe persoane au fost concediate prin decizia prim-ministrului, vor trebui inlocuite. Dar grupul de lucru exista, la fel ca deciziile luate de secretarul de stat în timpul mandatului”, a declarat fostul ministru Vlad Voiculescu.

Documentul, citat de Digi24.ro, arată că a fost vorba despre o decizie la nivel de cabinet a fostului secretar de stat Andreea Moldovan prin care se înființează un „grup tehnic de lucru în vedere verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2”.

Grupul ar fi trebuit să verifice mai multe aspecte, de exemplu dacă există erori de raportare în platforme și ce s-a făcut pentru corectarea lor, dacă s-a acordat suportul tehnic necesar managerilor pentru corectitudinea datelor, verificare la DSP-uri pentru a vedea dacă raportările deceselor COVID sunt corecte și la INSP pentru a verifica dacă introducerea datelor în platforma STS de către DSP-uri s-a făcut în mod corect. În urma acestei analize, ar fi trebuit făcute propuneri și recomandări.

Informația vine în contextul în care premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea deceselor de COVID-19 şi a anunţat că acest grup de lucru va fi înfiinţat.

Întrebat dacă intenţionează să trimită Corpul de control sau să facă verificări suplimentare la Ministerul Sănătăţii după declaraţiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanţele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele, premierul Cîțu a răspuns:

“Secretarului de stat Baciu i-am cerut ieri, în urma informaţiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătăţii un grup de lucru, aşa cum a fost informaţia care a apărut în presă, care se ocupă de aşa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există, deci nu am cum să vă dau vreo informaţie. Vom face un grup de lucru care să investigheze şi vom urmări toată procedura, grup de lucru care va trebui să vină cu nişte concluzii, care trebuie să fie prezentate în Guvern şi după aceea să tragem şi concluziile”, a spus Cîţu, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat vineri că “există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID şi a spus că Unifarm reprezintă “unul dintre cele mai mari jafuri ale pandemiei”. Întrebat, de asemenea, de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.