Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii: Sesizările angajaţilor Spitalului ”Sf. Pantelimon” au la bază o comunicare defectuoasă

Sesizările formulate de către angajaţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unităţii şi persoanele în cauză, este una dintre concluziile Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii în urma verificărilor efectuate la unitatea medicală.

Potrivit Ministerului Sănătății, în urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele:

  • Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.
  • La nivelul spitalului a fost constituită o comisie internă care a efectuat cercetări din punct de vedere administrativ în urma sesizării întocmite de directorul de îngrijiri medicale, precum și a informațiilor apărute în mass-media. În data de 17 aprilie 2024, a fost întocmit raportul final al comisiei interne de analiză care conține concluzii și recomandări, fără a se suprapune anchetei penale derulate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
  • În legătură cu informația apărută în mass-media privitor la aparatul RMN din secția de radiologie, verificările efectuate au stabilit că în luna decembrie 2021 a fost instalat un aparat IRM Philips în laboratorul de radiologie al spitalului. În vederea verificării antenelor IRM și pentru stabilirea protocoalelor de examinare, în luna martie 2022, medicul șef al laboratorului de radiologie a informat în scris conducerea spitalului și a depus la secretariatul unității un protocol intitulat “Protocol voluntariat pentru testarea antenelor tip IRM și stabilirea protocoalelor de examinare”. Începerea ativității de testare a fost afișată la avizierul spitalului. Așa cum rezultă din conținutul protocolului mai sus menționat, voluntarii nu au fost plătiți și nici nu au plătit pentru examinare.

Potrivit sursei citate, în incinta Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” există şi un IRM privat, unde pot fi efectuate examinări de specialitate.

Totodată, Ministerul Sănătăţii menţionează că de la demararea testelor şi până în prezent la nivelul spitalului nu a fost depusă nicio plângere de la vreunul dintre voluntarii care au participat la teste.

„Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum şi cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unităţii de Parchet competente. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Sf. Pantelimon Bucureşti’ au pus la dispoziţia unităţii de Parchet toate datele şi documentele solicitate de către aceasta”, susţine Ministerul Sănătăţii.

În urma dispoziţiei ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în perioada 12-16 aprilie 2024, o echipă de control a Ministerului Sănătăţii a efectuat verificări la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.