RASCI: Siguranța consumatorului român este pusă în pericol de forma actuală a proiectului de lege privind suplimentele alimentare

Proiect medicamente off-label

Siguranța consumatorului român este pusă în pericol de forma actuală a proiectului de lege privind reglementarea suplimentelor alimentare, potrivit reprezentanților Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI).

Asociația insistă asupra necesității existenței unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare.

“Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de niște prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziției și calității tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piața din România. Doar așa va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate și siguranță pentru consumatori, aliniat la normele și reglementările europene în vigoare”, se arată într-un comunicat al RASCI.

Potrivit asociației, legea suplimentelor este o lege al cărei impact se resimte imediat în menținerea sau în creșterea gradului de siguranță a sănătății consumatorului. În aceste condiții, reprezentanții RASCI cer ca proiectul de lege, care se află în Parlament din 2012, să treacă cât mai curând într-o formă care să vină în beneficiul românilor.

În plus, RASCI vrea o autoritate unică care să își asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, așa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite.

“Având în vedere că publicitatea este una dintre principalele surse de informare pentru consumatori, o altă zonă care are nevoie de un cadru legislativ clar și unitar este publicitatea la suplimente alimentare. Derapajele actuale din comunicare, informațiile incomplete, incorecte sau înșelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripție medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăți”, avertizează RASCI.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.