Răzvan Vulcănescu: „Este timpul să restructurăm programele naționale de sănătate”

„Anul viitor este unul important, un an în care vrem să așezăm altfel programele naționale de sănătate. Va fi o nouă hotărâre de guvern care va reglementa modul în care se vor derula programele naționale de sănătate. Va fi o abordare mult mai legată între programele finanțate de Ministerul Sănătății și cele finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Vom ajunge să fim mult mai aplicați, mult mai organizați pe partea de profilaxie, de prevenție, de screening. Astfel, vom putea să gestionăm mult mai eficient bugetul pe partea de programe curative”, a declarat președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Teohari Vulcănescu, la Aspen Healthcare Forum.

„Ne dorim să reducem plățile făcute pentru servicii medicale efectuate în spațiul comunitar. Am atins deja un apogeu – 130 de milioane de euro plăți la extern doar în 2016. Știm cu toții că ne-au plecat specialiști în străinătate, ne pleacă și pacienții pentru a fi tratați – culmea, probabil tot de medici români. Și ne pleacă și banii pentru a trata pecienții respectivi.” Acesta este paradoxul sistemului românesc de sănătate la ora actuală, iar aceasta este o problemă care necesită rezolvare urgentă, este opinia președintelui interimar al CNAS.

„Nu suntem aici pentru că suntem mulțumiți de ceea ce se întâmplă în sistem”, a concluzionat Răzvan Teohari Vulcănescu, făcând referire la problemele cu care sistemul românesc de sănătate se confruntă în prezent. Acestea au fost în același timp și principalele teme pe agenda de discuții ale Aspen Healthcare Forum, care se desfășoară marți, 23 octombrie 2018, la București. Peste 100 de invitați și 30 de speakeri, experți din țară și din străinătate, cercetători și specialiști în tehnologii medicale, din industria farmaceutică, dar și înalți oficiali din domeniul sănătății participă la acest eveniment.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.