Răzvan Vulcănescu: Fondurile alocate programelor oncologice, mereu insuficiente

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a alocat pentru primul semestru al acestui an aproape un miliard de lei pentru Programul Național de Oncologie. Aceasta după ce anul trecut 130.000 de oameni au beneficiat de program, iar fondurile totale utilizate au fost de aproximativ 1,8 miliarde lei – adică peste o treime din fondurile totale alocate de CNAS celor 14 programe naționale curative pe care le derulează.

În plus,  CNAS mai are în derulare și 19 contracte cost-volum pentru medicamente inovative cu indicații terapeutice oncologice, în valoare de 1,3 miliarde lei.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în cadrul Simpozionului privind Controlul Cancerului.

Oficialii au avertizat că banii alocați programelor oncologice nu vor fi niciodată suficienți, dacă nu se pune accent și pe prevenție.

 

De la tratamente performante și bani mulți, la prevenție și depistare precoce

 

„Având în vedere ritmul de creștere a incidenței afecțiunilor oncologice și ponderea mare a cazurilor depistate în stadii avansate de boală, este evident că oricât am mări fondurile alocate, acestea vor fi mereu insuficiente. Soluția nu este doar să investim cât mai mulți bani și să asigurăm cele mai noi și mai performante tratamente”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

„Trebuie să trecem de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos, să convingem populația să investească în prevenție și în depistarea precoce a bolilor oncologice”, a adăugat el.

În urma dezbaterii organizate în marja Simpozionului privind Controlul Cancerului, experții și autoritățile au conchis că principalele căi de urmat sunt: analiza datelor informatice acumulate până în prezent la instituțiile publice din România care ar putea conduce la evaluarea politicilor de sănătate, a tehnologiilor medicale și la optimizarea utilizării fondurilor disponibile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.