Reacția FNPMF la solicitările DSP pentru prezența obligatorie a medicilor de familie în taberele de refugiați în vederea realizării triajului epidemiologic

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie reacționează la solicitările DSP pentru prezența obligatorie a medicilor de familie în taberele de refugiați în vederea realizării triajului epidemiologic. În acest sens, a trimis ministrului Sănătății o sesizare.

În acest document se precizează rolul medicului de familie și faptul că mii de medici de familie sunt deja implicați în activitatea de testare SARS-CoV-2, în imunizarea împotriva COVID, dar și în activitatea de vaccinare în cadrul Programului Național de Imunizare.

”Vă aducem la cunoștință pe această cale că medicii de familie sunt profesioniști în domeniul sănătății cu o înaltă calificare și o îndelungată experiență medicală, suprasolicitați de activitatea medicală curentă din asistența medicală primară – fie că vorbim despre cabinetele de medicina familiei sau centrele de permanență. Peste 4.000 de medici de familie sunt implicați și în activitatea de testare SARS-CoV-2 în cabinete, peste 3.000 în activitatea de vaccinare contra COVID-19 în cabinete și centre de vaccinare. Mai mult de două treimi din totalul medicilor de familie au și activitate de vaccinare în cadrul Programului Național de Imunizare. Un număr important de medici de familie sunt implicați și în programe de screening și alte programe și proiecte derulate de INSP, DSP județene și alte instituții medicale și universitare sau ONG-uri. Nu în ultimul rând, un număr important de medici de familie sunt cadre didactice sau instructori-formatori de medicina familiei și pregătesc studenți și medici rezidenți în cabinetele proprii, sau predau cursuri și supervizează stagiile de practică ale elevilor din școlile postliceale sanitare”, se arată în document.

Totodată, medicii de familie atrag atenția că triajul epidemiologic poate fi realizat și de alt personal medical specializat, nu doar de medicii de familie, și cer Ministerului Sănătății să transmită Direcțiilor de Sănătate Publică instrucțiuni adecvate privind personalul medical care poate fi desemnat pentru asigurarea triajului epidemiologic în taberele de refugiați.

”Triajul epidemiologic, așa cum ne este tuturor bine cunoscut, este o metodă activă de supraveghere a stării de sănătate, care se efectuează prin: anamneză succinta, termometrizare, examen clinic al cavității bucofaringiene, examen clinic al tegumentelor şi mucoaselor. Această activitate poate fi realizată nu doar de medici și alt personal medical specializat, ci și de voluntari cu o minimă pregătire medicală, cum ar fi studenți la medicină, elevi din liceele sanitare și școlile postliceale sanitare, coordonat de personalul medical bugetar din sistemul medical civil și militar. Taberele de refugiați se află în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Imigrări, și beneficiază de sprijin din partea unor organizații cum ar fi Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății – România, UNICEF, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați în România. Unii medici de familie români deja sunt voluntari în aceste organizații. Având în vedere toate cele de mai sus, vă solicităm să transmiteți Direcțiilor de Sănătate Publică instrucțiuni adecvate privind personalul medical care poate fi desemnat pentru asigurarea triajului epidemiologic în taberele de refugiați. Medicii de familie nu pot părăsi cabinetele și milioanele de pacienți bolnavi pentru care reprezintă singura sursă de servicii medicale pentru a face triaj în taberele de refugiați, însă cea mai mare parte a medicilor de familie oferă deja servicii medicale gratuite refugiaților în cabinete și s-au implicat în mod voluntar în eforturile umanitare pentru Ucraina”, mai scrie în sesizare.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.