Reacții aprinse după propunerile de modificare a procedurii alegerilor pentru Colegiul Medicilor

Propunerile de modificări în procedura alegerilor pentru Colegiul Medicilor, care au fost aprobate de Senat și se află în prezent în Camera Deputaților, au stârnit reacții aprinse în rândul medicilor.

Alianța Medicilor i-a transmis astăzi o scrisoare deschisă președintelui Colegiului Medicilor din România, în care vorbește despre o ”imixtiune în dreptul suveran absolut al corpului profesional de a reglementa modul intern de organizare și de alegere a componenței și structurilor de funcționare”. Scrisoarea a fost publicată pe Facebook de vicepreședintele Alianței Medicilor, dr. Letiția Coriu.

Dr. Letiția Coriu a afirmat într-o declarație acordată că votul pe categorii de specialități – medicale, chirurgicale, paraclinice și medicină de familie – reprezintă o ”segregare, o formă de discriminare, cu consecințe grave asupra accesului egal al medicilor la reprezentarea prin vot democratic”. ”Se încalcă exercitarea în condiții de egalitate a drepturilor de a vota și de a fi votat”, atrage ea atenția.

”Dacă până acum, toți medicii din teritorii votau între 11 și 23 (București) membri aleși  pe patru ani, dintre medicii ce candidau în Colegiile teritoriale respective, acum se dorește a se vota pe categorii de specialități: medicale, chirurgicale, paraclinice și medicina de familie”, a precizat dr. Coriu.

Potrivit ei, la Colegiul București, unde a activat timp de doi ani ca membru ales, ”din 23 de membri, 17 sunt UMFiști, profesori la UMF Carol Davila, iar șase sunt non UMFiști (dintre ei, trei sunt medici de familie și trei sunt medici specialiști din practică privată)”.

Dr. Coriu consideră că medicii rezidenți devin, prin schimbările propuse medici de mâna a doua, iar că miza este întărirea forței ”UMF-urilor în organele de conducere ale Colegiului” .”Deși rezidenții au fost uitați în reprezentarea lor la nivelul Consiliului Național al CMR, totuși nu s-a uitat să se transforme statutul de membru cu “rol consultativ” al reprezentantului Academiei de Științe Medicale, în membru cu drepturi depline”, a declarat dr. Coriu.

În aceste condiții, Alianța Medicilor cere în scrisoarea deschisă convocarea unei ședințe extraordinare a Adunării Generale Naționale. ”Considerăm că ne aflăm în fața unei situații grave, care necesită analiză și care, prin repetare, riscă să dezechilibreze unitatea organizației noastre profesionale. De aceea vă cerem, în conformitate cu Art.38 alin 3) și Art.40 alin 1) să convocați o ședință extraordinară a Adunării Generale Naționale. Cererile noastre sunt simple și țin de respectarea dreptului nostru democratic la opinie și la deciderea statutului și viitorului nostru profesional și ca organizație (…). De asemenea, vă cerem să declanșați dezbateri cu privire la modul de votare a membrilor din conducerea CMR, pentru a fi cât mai reprezentativ și corect exprimat. Pentru a evita pe viitor orice imixtiune politica, credem ca este necesară includerea pe lista de dezbateri libere a tuturor medicilor, propunerea de suspendare pe durată determinată, a calității de membru CMR, a tuturor medicilor care dețin functii politice și sunt membri ai Parlamentului României”, se arată în scrisoare.

 

Un amendament controversat

 

Dr. Letiția Coriu afirmă că amendamentul a fost inițiat de senatorul Florian Bodog. ” Domnul senator Bodog a adăugat în ultimul moment, un amendament care conține modificări profunde, de structură, a alegerilor din Colegiul Medicilor din România”, a scris dr. Coriu.

În replică, senatorul Bodog a afirmat că modificările au fost inițiate și asumate de către toți membrii Comisiei de Sănătate Publică din Senat, în numele cărora au fost depuse și că ordonanța a trecut cu votul tuturor partidelor politice.

”În ceea ce privește necesitatea schimbării, toate aceste aspecte au fost discutate cu reprezentanți din conducerea Colegiului Medicilor – inclusiv membrii Comisiei de Sănătate majoritatea sunt medici”, a declarat senatorul.

”Una dintre problemele pe care le rezolvă este reprezentarea rezidenților în organele de conducere ale Colegiului Medicilor, pentru că, așa cum știți, toți rezidenții sunt obligați să fie membri în Colegiul Medicilor, plătesc taxe, dar nu au reprezentant în organele de conducere. Pe de altă parte, medici din toate specialitățile vor fi reprezentate la nivel de conducere a Colegiului Medicilor”, a adăugat el.

La rândul său, contactat pentru acest material, senatorul Adrian Wiener, membru al Comisiei pentru Sănătate Publică, a declarat că modificările trebuie discutate și ”obținut un agrement, înțeles de ce au apărut, de ce s-a simțit necesitatea introducerii lor și reprezentării specialităților”. ”Nu știu, adică nu sunt neapărat rele”, a spus el.

”Cred că sunt necesare niște schimbări, dar ele trebuie să vină din interiorul consultării breslei (…). Pe de altă parte, el (amendamentul – n.r.) introduce reprezentări pe grupe de specialități, așa cum ele sunt prevăzute în lege – specialități clinice, paraclinice, medici de familie. Adică ei sunt enumerați așa în lege și percepuți ca și domenii separate în interiorul breslei”, a adăugat senatorul.

”Acest amendament a fost lipit artificial la un act normativ care nu are nicio legătură cu Colegiul și care era, în principiu, util”, a afirmat oficialul.

 

Dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov, critică propunerile.  ”Colegiul Medicilor este al medicilor, nu al fiecărei specialități în parte. Este dreptul meu, ca membru al Colegiului, să aleg orice coleg, din orice specialitate – poate vreau un maestru al meu sau poate apreciez un coleg din altă specialitate, iar această forțare va duce la inegalități extrem de mari – pentru că, în anumite specialități sunt foarte puțini medici, iar în altele foarte mulți”, a subliniat ea.

Ea consideră că modificările preconizate ”afectează dreptul de a alege sau nu, care este un drept democratic în această țară și sub nicio formă nu putem accepta așa ceva”.

 

Principalele modificări din proiectul de lege adoptat de Senat

 

Conform Art. 427 al Proiectului de lege aprobat de Senat în data de 14 octombrie 2019,  alegerea membrilor consiliului colegiului teritorial se va face pe specialități medicale, astfel:

Specialități medicale

Specialități chirurgicale

Specialități paraclinice

Medicină de familie

Numărul celor aleși va fi în funcție de numărul membrilor înregistrați în specialitatea respectivă la colegiul teritorial, astfel:

Câte doi membri pentru un număr de până la 1000 de membri înregistrați

Câte 3 membri pentru un număr cuprins între 1001 și 2000 de membri înregistrați

Câte 4 membri pentru un număr cuprins între 2001 și 3000 de membri înregistrați

Câte 5 membri pentru un număr mai mare de 3001 de membri înregistrați.

Conform aceluiași proiect de lege, pentru colegiile teritoriale pe raza cărora funcționează unități medicale în care își desfășoară stagiul de pregătire profesională medici rezidenți, în luna octombrie a fiecărui an, aceștia își vor alege un reprezentant.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.