Reacții în urma campaniei anti-vaccinare cu mesaje false

Medici de familie, Ministerul Sănătății și reprezentanți ai societății civile au reacționat după ce în spațiul public – pe rețelele de socializare, în anumite cutii poștale – au apărut mesaje prin care se transmitea că vaccinurile sunt nesigure și pun în pericol sănătatea copiilor.

Pliantele despre care se crede că au fost modificate pentru a purta un mesaj anti-vaccinare purtau siglele Ministerului Sănătății, UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În imaginea modificată apare dr Dana Ștefănescu, medic de familie. Medicul ne-a declarat că și-a dat acordul pentru ca imaginea sa să fie folosită în cadrul unei campanii pro-vaccinare organizate de Ministerul Sănătății  în parteneriat cu UNICEF și OMS. Acum, medicul se declară revoltat și bulversat de folosirea imaginii sale fără permisiune și în cadrul unei campanii de dezinformare.

„Evident ca aș dori să știu cine stă în spatele acestei acțiuni, lucru pe care cred că și l-ar dori și celelalte instituții ale căror sigle apar pe poster. Ele sunt semnatare ale unui mesaj clar pro-vaccinare. E incredibil că se întâmplă acest lucru în plină epidemie de rujeolă! Este vorba despre o dezinformare făcută conștient! Până acum parcă nu s-a mai întâmplat așa ceva: să folosească persoane și instituții care sunt clar pro-vaccinare în cadrul unui mesaj anti-vaccinare”, a declarat în exclusivitate pentru Ro Health Review dr. Dana Ștefănescu.

„Nu am înțeles încă foarte clar cine este autorul acestei modificări. Aș da în judecată pe cineva dacă aș știi pe cine! Eu personal aș fi dispusă să merg într-un proces, aș cere despăgubiri pentru folosirea imaginii mele fără acordul meu și pentru afectarea imaginii mele. Cred că ar trebui să existe niște repercusiuni asupra acestor indivizi. Am siguranța și norocul că sunt cunoscută de către pacienții mei ca medic și ca om. Ei nu-și vor schimba în niciun caz percepția despre mine”, ne-a mai spus medicul de familie a cărui imagine apare pe pliantul modificat.

Ministerul Sănătății a reacționat la rândul său printr-un comunicat de presă în care se delimitează de această „campanie de manipulare și dezinformare”. „Vaccinurile utilizate în România sunt sigure și eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Ministerului Sănătății avertizează asupra faptului că autorii campaniei împotriva vaccinării au folosit siglele oficiale ale instituțiilor prezentate în broșuri fără aprobare, afirmând că materialele conțin informații false care pot induce în eroare părinții și pot pune în pericol sănătatea populației.

 „Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă convingerea că populația nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri și voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinții să fie informați corect  astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-și vaccina copiii și de a le asigura astfel o viață sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.