În fiecare oră, în medie, 30 de persoane sunt diagnosticate cu tuberculoză în regiunea europeană, conform unui raport publicat recent de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) și de biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Boala continuă să rămână o problemă importantă de sănătate publică în Europa, în condițiile în care anual se înregistrează circa 275.000 de cazuri noi de tuberculoză și de recăderi, din care se estimează că 77.000 ar fi cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR).
Recent, OMS a emis un ghid nou de tratament al tuberculozei rezistente la medicația antituberculoasă. Noile recomandări implică medicamente mai sigure și mai eficace, cu risc mai mic de efecte adverse grave.
Noul ghid OMS recomandă trecerea la regimuri terapeutice exclusiv orale pentru cazurile de TB-MDR. Acestea sunt mai eficace și au risc mai redus de efecte adverse.
Totodată, OMS recomandă ca tratamentul să fie dublat de o monitorizare a efectelor secundare și de consiliere pentru a sprijini pacienții să urmeze tratamentul pentru întreaga perioadă în care acesta este recomandat.
Ghidul pentru TB-MDR este parte a unui pachet mai amplu de măsuri recomandate de OMS pentru a ajuta statele să combată tuberculoza. Dintre acestea, ar trebui amintite: trecerea la sisteme electronice de monitorizare epidemiologică; un ghid pentru prioritizarea planificării și a implementării intervențiilor pentru TB care au impact; noi ghiduri pentru controlul infecției și tratamentul preventiv al infecției TB latente.