Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – Biroul regional Europa arată că, în rândul adolescenților, consumul de alcool a scăzut, dar a rămas totuși la niveluri îngrijorătoare. Analiza pe 12 ani (2002–2014) scoate la iveală faptul că, în 2014, mai mult de unul din zece adolescenți din regiunea europeană a OMS consuma alcool în mod regulat până la vârsta de 15 ani.
Autoritățile regionale au responsabilitatea de a emite măsuri pentru combaterea fenomenului, susține dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS Europa. Limitarea accesului, controlul vârstei la momentul vânzării alcoolului și interzicerea marketingului la produsele din alcool sunt câteva dintre aceste măsuri.
Efectele consumului de alcool
Pentru a preveni efectele devastatoare ale alcoolului asupra sănătății la vârste fragede, trebuie făcute eforturi mai mari, deși Europa și-a atins până în prezent ținta pentru anul 2025 de reducere cu 10% a consumului de alcool la adolescenți. Cea mai mare scădere a consumului de alcool printre adolescenți a existat în Norvegia.
Efectele consumului de alcool la vârsta adolescenței implică tulburarea sănătății psihice, dar și apariția problemelor sociale. Poate fi afectată și sănătatea fizică, prin leziuni fatale sau nefatale care pot apărea în urma consumului de alcool, tentative de suicid, apariția sarcinilor nedorite la adolescente și creșterea transmiterii bolilor sexuale. Asupra creierului consumul de alcool la vârste fragede poate crea dificultăți de învățare.
Unul din zece adolescenți – beat până la vârsta de 13 ani
În cele 36 de țări analizate în perioada 2002–2014, un sfert din băieți și o cincime din fetele cu vârste până la 15 ani au experimentat starea de ebrietate. Mai mult de un sfert din adolescenți (28%) au raportat că au început să consume alcool de la vârsta de 13 ani sau chiar mai puțin, procentajul fiind însă mai mic decât cel din 2002 (46%).
Diferența dintre sexe se estompează, consumul de alcool la adolescente apropiindu-se de cel întâlnit la adolescenți. Excepție în acest sens o fac țările din Europa de Sud-Est și Centrală. Unul din zece adolescenți a recunoscut că a fost în stare de ebrietate până la vârsta de 13 ani, dar procentajul este de două ori mai mic decât cel din 2002.
Oficialii OMS spun că ar trebui făcute mai multe investiții în sănătatea adolescenților și că la această vârstă consumul de alcool poate fi combătut mai ușor.