Recomandări pentru scăderea numărului de cezariene la cerere

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un nou ghid de intervenții non-clinice pentru a reduce numărul operațiilor de cezariană, practicate din ce în ce mai des. O mare parte din operațiile de cezariană sunt realizate fără a fi necesare sau justificate medical, dar OMS avertizează că acestea pot pune în pericol viața nou-născutului și a mamei. O cezariană practicată atunci când există indicația clară în acest sens poate salva atât mama, cât și nou-născutul. În schimb, dacă este realizată în locul nașterii pe cale naturală, poate aduce multe pericole pe termen scurt și lung.

Noile recomandări au fost propuse ținând cont de părerile medicilor care realizează operațiile de cezariană, dar și ale femeilor care apelează la această intervenție. De asemenea, sunt luate în considerare și limitările sistemelor de sănătate. OMS recomandă stimularea activităților educaționale pentru femei, care trebuie să aleagă în mod informat modul în care vor să dea naștere unui copil. Pot fi organizate workshopuri pentru viitoarele mame sau pentru cupluri, traininguri de relaxare și de autoeducare pentru femeile care se tem de durere.

Ghidurile clinice cu privire la operațiile de cezariană trebuie utilizate mai des înainte de realizarea intervențiilor, iar cazurile trebuie selecționate mai atent. Poate fi cerută chiar o a doua opinie medicală pentru pacientele care urmează să fie supuse unei cezariene, conform noilor recomandări OMS. Noile ghiduri recomandă și creșterea colaborării dintre moașe și obstetricieni. Astfel, îngrijirile propriu-zise perinatale ar putea fi asigurate în principal de moașe, dar numai cu posibilitatea de a obține ajutor imediat de la obstetrician în cazul apariției unor situații speciale.

Nașterea prin cezariană aduce riscuri perinatale care se pot extinde pe perioade mai mari, atât în cazul copilului, cât și în cazul mamei sau al viitoarelor sarcini. În plus, conform OMS, cezarienele sunt intervenții costisitoare, care acaparează resurse ce ar putea fi folosite în alte scopuri medicale, mai ales în cazul sistemelor medicale slab dezvoltate. Oricum, înainte de adoptarea măsurilor pentru scăderea ratei de cezariene, trebuie realizate studii care să identifice și să analizeze motivele creșterii numărului de cezariene, dar și cadrul sociocultural care întreține această creștere, recomandă OMS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.