Recomandările OMS pentru protejarea copiilor de noul coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății, Unicef și Crucea Roșie Internațională au transmis un set de recomandări pentru protejarea copiilor de noul coronavirus. Aceste instituții internaționale sfătuiesc autoritățile naționale și locale să se adapteze pentru a implementa planuri de urgență în unitățile de învățământ și să ia măsuri pentru ca personalul sau copiii care au intrat în contact cu virusul să nu fie stigmatizați.

Atunci când școlile rămân deschise, ele trebuie să respecte o serie de măsuri pentru a limita răspândirea bolilor. Recomandările pentru școli sigure sunt:

  • elevii și profesorii bolnavi nu trebuie să meargă la școală
  • școlile ar trebui să asigure spălatul pe mâini cu apă și săpun, dezinfectant sau soluții pe bază de clor și cel puțin o dezinfecție pe zi a suprafețelor. Trebuie folosit hipoclorit de 0,5% pentru dezinfectarea suprafețelor și alcool etilic de 70% pentru dezinfectarea obiectelor mici.
  • școlile trebuie să furnizeze apă, produse de toaletă și facilități de gestionare a deșeurilor și să respecte normele de mediu și de decontaminare
  • școlile trebuie să limiteze distanța socială, un termen aplicat pentru a limita răspândirea bolilor, care include și limitarea adunărilor publice.

Atunci când nu se poate evita suspendarea cursurilor, se recomandă ca programul de începere a cursurilor să fie decalat, astfel încât să nu se strângă mai mulți elevi în același loc. De asemenea, ar trebui ca între elevi să fie asigurat un spațiu de minimum un metru. Responsabilii din școli trebuie să facă planuri pentru eventualele cazuri de îmbolnăvire și să prevadă spații de izolare.

Absenteismul, fie în cazul elevilor, fie al profesorilor, nu trebuie penalizat la fel ca în perioadele normale. Atât elevii, cât și profesorii, trebuie să beneficieze de sprijin psihologic. Părinții și profesorii trebuie să fie informați și să răspundă la întrebările copiilor, să le ofere informații, să îi asculte și să le fie alături dacă sunt îngrijorați sau neliniștiți.

Reprezentanții școlilor trebuie să fie în contact cu serviciile de asistență socială, pentru a le oferi sprijin copiilor care provin din familii vulnerabile sau au diferite afecțiuni care îi fac mai sensibili la boală. În țările în care fetele sunt un sprijin pentru îngrijirea bolnavilor din familie, ele trebuie supravegheate în mod special, pentru a monitoriza simptomele îmbolnăvirii.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că școlile nu trebuie să devină centre de carantină sau de tratare a bolnavilor.

În cazul în care se impune închiderea școlilor, sistemele de educație trebuie să asigure continuitatea programului educațional. Acest lucru include:

  • folosirea de strategii de e-learning sau cursuri online
  • crearea de exerciții pentru studiul de acasă
  • programe de radio sau televiziune cu conținut academic
  • desemnarea unor profesori care să urmărească munca elevilor zilnic sau săptămânal
  • crearea de strategii de învățare accelerată.

Atât personalul din educație, cât și părinții trebuie să se asigure că toți copiii au noțiunile de igienă necesare. Spălarea mâinilor și dezinfectarea suprafețelor trebuie să devină un reflex pentru toții copiii, iar în toate locurile în care este posibil trebuie afișate scheme de deprindere a măsurilor de evitare a contaminării, adaptate fiecărei vârste.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru copii sunt făcute în funcție de ciclul de învățământ pe care îl urmează.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.