Recomandările Societății Române de Transplant pentru perioada pandemiei de COVID-19

Societatea Română de Transplant Medular a emis un set de recomandări privind activitatea de transplant al celulelor stem pe perioada pandemiei de COVID-19.

Potrivit comunicatului de presă transmis de SRTM, recomandările sunt următoarele:
a) Înainte de a demara orice procedură de transplant de celule stem hematopoietice (mobilizare de celule stem, recoltă de măduvă osoasă, regim de condiționare și transplant propriu-zis) trebuie ca echipele de transplant să se asigure că procedura poate fi efectuată în condiții care să nu pună viața pacientului și a donatorului în pericol.
b) Ca urmare a situației, accesul la un donator de celule stem hematopoietice poate fi restricționat (ex – infectarea donatorului, probleme logistice ale centrului de recoltare donator, un sistem medical suprasolicitat sau restricții în ceea ce priveşte traversarea granițelor internaționale) – de aceea, pentru pacienții cu risc scăzut, se recomandă amânarea transplantului. Valabil atât pentru auto cât şi pentru allo transplant.
c) Pacienții considerați risc înalt, se vor izola la domiciliu cu 14 zile înainte de orice procedură de transplant de celule stem hematopoietice (mobilizare de celule stem, recoltă de măduvă osoasă, regim de condiționare și transplant propriu-zis). Toți pacienții vor fi testați înainte de începerea condiționării indiferent dacă prezintă simptomatologie de tract respirator superior sau nu.
d) Dacă pacientul intră în contact cu o persoană diagnosticată cu COVID-19 toate procedurile legate de transplant (mobilizare periferică, aspirat medular, condiționare) vor fi efectuate după minim 14, preferabil 21 zile de la ultimul contact. Pacientul va fi atent monitorizat pentru semne de COVID-19, şi preluat doar cu confirmare PCR negativ.
e) Dat fiind că tranzitarea produselor de celule stem hematopoietice peste diferite granițe este legată de reglementarile fiecărui stat în parte, așa-numitele „culoare verzi” încă sunt în faza de proiect, echipele de transplant trebuie să se asigure ca vor avea produse de celule stem necesare pentru pacienții lor înainte ca pacientul să fie pregătit prin chimio și radioterapie. În acest sens se va ține legătura cu Registrul Național al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice ca să se asigure livrarea produsului celular necesar.
f) Nota speciala de atenție – asigurarea suportului transfuzional. Centrele de Transfuzii, și-au redus activitatea din lipsa donatorilor, şi lipsa produselor sangvine labile pune în pericol procedura de transplant.

În funcție de dinamica şi acumularea de noi date privitoare la evoluția pandemiei cu SARS-CoV-2 aceste recomandări vor fi actualizate/modificate, se mai arată în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.