Rector UMF ”Carol Davila”, Prof. Dr. Viorel Jinga: Mi-am propus să accelerăm eforturile de transformare a Universității într-o universitate de elită pe plan mondial

Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București continuă eforturile în ceea ce privește domeniul cercetării științifice, dorindu-se ca unitatea de învățământ medical superior să devină una de elită la nivel global. O dovadă în acest sens este și trendul ascendent pe care îl are UMF ”Carol Davila” în Top Shanghai.

”Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” reușește să urce în Top Shanghai 500. Dacă acum doi ani era în pozițiile 401-500, acum un an în 201-300, iată că reușim în acest an să urcăm la 151 – 200. În planul meu managerial mi-am și propus să accelerăm eforturile de transformare a Universității într-o universitate de elită pe plan mondial, una din primele 100 de universități de medicină ale lumii, având o atitudine responsabilă, deschisă și promovând, evident, principiul de investiție pentru performanță. S-a reușit să încurajăm eforturile și colaborarea interdisciplinară pentru cercetare științifică predominant în acele domenii care reorientează și transformă medicina acestui secol într-o medicină inovativă, digitalizată și personalizată, crescând astfel vizibilitatea cercetării pe plan mondial în Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila””, a declarat rectorul UMF ”Carol Davila”, prof. dr. Viorel Jinga, pentru www.Sănătatea.TV și www.RoHealthReview.ro .

În perioada 2014-2018, UMF ”Carol Davila” a avut aproximativ 3.600 de articole indexate în baze de date importante

Pentru a fi incluși într-un clasament pe un domeniu, universitățile trebuie să aibă un număr minim de publicații de cercetare în perioada 2014-2018.

”Includerea în top înseamnă în special partea de cercetare, rezultatul cercetării fiind publicat în reviste cu mare impact în perioadele anterioare. De exemplu, se ia în considerare perioada 2014-2018 în care universitatea noastră a avut vreo 3.600 de articole indexate în baze de date foarte importante, care pot fi verificate oricând și se poate face acest clasament. Noi avem o dinamică a publicării ascendentă. Este esențial ca aceste articole să fie în reviste importante, cu un factor de impact foarte mare. Dintre lucrările noastre, o treime dintre cele publicate au fost în astfel de reviste cu factor de impact mare și au și foarte multe citări. (…) Astfel publicând articole de valoare s-a ajuns și la această dinamică a ierarhiei în top Shanghai spre locul 100. Noi sperăm la o ocupare și mai bună în perioada următoare, să putem intra, așa cum mi-am propus în planul managerial, în top 100”, a mai adăugat rectorul UMF ”Carol Davila”.

Rector UMF ”Carol Davila”: Vom încerca să consolidăm cercetarea științifică trecând de la cantitate la calitate

Plecând de la trendul ascendent în topul internațional, se are în vedere trecerea de la o cercetare cantitativă la o cercetare calitativă, precum și o reorganizare a departamentului de granturi de cercetare, după cum a subliniat prof. dr. Viorel Jinga.

”Vom încerca să consolidăm cercetarea științifică, trecând de la cantitate la calitate. În acest sens am elaborat o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung având în vedere proiectele de cercetare astfel încât să reorganizăm departamentul de granturi de cercetare științifică. Ne dorim să avem o echipă care să ajute cercetărorul să publice și să pregătească articole și din punct de vedere al conținutului, al limbii engleze eventual, ca să fie sigur primite de revistele cu factor de impact mare. Există și o platformă în care avem toată capacitatea noastră de cercetare, aparatele care sunt la UMF, în așa fel încât toată comunitatea din universitate să cunoască ce tipuri de aparate se pot folosi în cercetare astfel încât să fie o cercetare interdisciplinară. Avem anumite centre de cercetare pe care trebuie să le reevaluăm și să contorizăm activitatea acestora încercând să facem o corelație și cu școala doctorală. (…) Trebuie să dezvoltăm biblioteca pentru a susține activitatea de cercetare științifică prin creșterea numărului de publicații achiziționate, fond de carte. S-au luat foarte multe cărți electronice. De asemenea, parteneriatele pe care trebuie să le avem cu instituțiile naționale, cu Academia Română, sunt foarte importante”, a mai precizat rectorul UMF ”Carol Davila” București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.