Rectorul Universităţii de Medicină Târgu Mureş, despre decizia privind suspendarea obligativității vaccinării studenţilor

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a afirmat că faptul că o instanță dă o decizie de suspendare a unor măsuri de protecție sanitară luate în favoarea studenților și a pacienților cu care aceștia interacționează nu este victoria cuiva asupra altcuiva, ci este măsura înțelegerii sau a neînțelegerii unei situații care nu are o singură dimensiune, cea juridică, ci și una de sănătate publică.

Afirmaţia rectorului vine în contextul în care Tribunalul Suceava a admis, vineri, solicitarea Ligii Studenţilor Iaşi şi a suspendat două hotărâri ale Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, referitoare la condiţionarea studenţilor de a participa la cursuri sau de acces în căminele studenţeşti de vaccinare, testare sau de dovada trecerii prin COVID-19. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în cinci zile de la comunicare, însă este executorie de drept şi îşi produce efectele din momentul pronunţării instanţei.

„Faptul că o instanță dă o decizie de suspendare a unor măsuri de protecție sanitară luate în favoarea studenților și a pacienților cu care aceștia interacționează nu este victoria cuiva asupra altcuiva. Este doar măsura înțelegerii sau a neînțelegerii unei situații care nu are o singură dimensiune, cea juridică, ci și una de sănătate publică. Un procent de peste 90% de studenți, nu doar mediciniști, vaccinați este dovada victoriei adevărate, nu a unei instituții, numite UMFST, ci a rațiunii și a responsabilității. Pentru acest motiv sunt mândru de studenții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie G. E. Palade din Târgu Mureș. Au fost reactivi, implicați în fiecare acțiune a universității, solidari și raționali. La o atât de ridicată rată de vaccinare, decizia unei instanțe are un impact sanitar minor.Profesia medicală este una pretențioasă, exclusivistă și deși uneori mai scapă câte unii neaveniți în ea, care își fac loc în față prin zgomot nu prin decență și profesionalism, aceștia din urmă, puțini, se izolează singuri. Este bine să luăm decizii analizând și modelele altora. De pildă, măsurile luate de marile universități din acea parte a lumii care face lucrurile temeinic. Parcă am mai multă încredere în deciziile universităților Harvard, Yale, Johns Hopkins, Columbia sau Princeton decât în…”Google University”!”, a scris profesor doctor Leonard Azamfirei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Sâmbătă, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunţat că va respecta hotărârea Tribunalului Suceava care a suspendat două decizii ale universităţii, referitoare la condiţionarea studenţilor de a participa la cursuri sau de acces în căminele studenţeşti de vaccinare, testare sau de dovada trecerii prin COVID-19.

„Conducerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş a luat la cunoştinţă de hotărârea nr. 702 din 28.10.2021 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosarul nr. 3978/86/2021 al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, prin care s-a dispus suspendarea hotărârilor luate de universitate privind condiţionarea accesului studenţilor la activităţile didactice şi în căminele studenţeşti prin prezentarea unei dovezi de vaccinare, trecere prin boală sau testare împotriva COVID-19, şi se va asigura respectarea hotărârii de suspendare pronunţată în acest dosar”, a anunţat UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Instituţia a precizat că, având în vedere gradul mare de vaccinare al studenţilor universităţii în acest moment (peste 90%), activităţile didactice vor continua în acelaşi mod, respectiv cursurile online şi activităţile practice cu studenţii on-site, cu respectarea strictă a reglementărilor legale în vigoare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.