Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice cuprinde 0,33% din populaţia ţării

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) cuprinde 0,33% din populaţia ţării, iar creşterea numărului celor înscrişi în Registru măreşte şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe, potrivit unui comunicat transmis de RNDVCSH.

„La fiecare 3 minute, cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge şi ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. (…) În prezent, numai 0,33% din populaţia României este înscrisă în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice, iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte ţări: Germania – 9%, Israel – 12%, Cipru – 13%. 5% din populaţia lumii este înscrisă în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice”, a informat RNDVCSH.

Conform sursei citate, mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie. La nivel mondial, pentru 49% dintre pacienţii diagnosticaţi cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaţionale ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit se găseşte un donator pereche cu care să fie compatibil genetic. Pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacienţii din România care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internaţionale şi doar 4% din Registrul naţional.

Pentru pacienţii care provin dintr-o minoritate etnică, numai în 20% din cazuri se identifică un donator compatibil. Şansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili niciunde în Registrele internaţionale, este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie în RNDVCSH, prevede comunicatul.

RNDVCSH este interconectat cu registre ale donatorilor de celule stem hematopoietice din alte 54 de ţări, de pe toate continentele, care împreună numără peste 38 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru 8% din pacienţii din întreaga lume care au nevoie de un transplant nu s-a găsit donator. Peste 320.000 dintre donatorii potenţiali înscrişi în registrele internaţionale au donat celule stem hematopoietice pentru pacienţi neînrudiţi, menţionează RNDVCSH.

Odată înscrisă ca potenţial donator de celule stem hematopoietice, o persoană aşteaptă pentru a salva o viaţă. Una din 800 de persoane înscrise va fi contactată pentru a verifica potrivirea cu un pacient. Este posibil ca, după înscrierea în Registru, un donator potenţial să nu fie niciodată sunat, dar, dacă este sunat, există şansa să fie singurul care poate salva viaţa pacientului, a adăugat RNDVCSH.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.