Pe lista proiectelor de acte normative incluse pe agenda ședinței de guvern din 15 februarie se află și un proiect de hotărâre privind înființarea și funcționarea Registrului național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu (ReSanMed).
INSP, administratorul ReSanMed
În ReSanMed ar urma să fie notificate riscurile asociate pentru care Ministerul Sănătății este desemnat autoritate responsabilă (prevăzute în anexa nr. 1 la HG nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc) și se înregistrează date privind cazurile de boală care pot fi determinate de riscuri asociate și temperaturi extreme. Registrul este structurat pe înregistrări individuale, cu asigurarea confidențialității datelor cu caracter personal.
Funcționarea și administrarea ReSanMed ar urma să fie asigurate de Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC). Ministerul Sănătății colaborează cu INSP pentru coordonarea implementării ReSanMed și ar urma să asigure resursele financiare necesare pentru primirea informațiilor, organizarea și funcționarea ReSanMed.
Atribuții și responsabilități
Conform proiectului, în scopul înștiințării, avertizării și alarmării populației, CNMRMC ar urma să transmită autorităților responsabile date din ReSanMed, la solicitarea acestora sau din proprie inițiativă.
Notificările din ReSanMed ar trebui să se realizeze imediat ce există o informație legată de un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme. Raportarea cazurilor de boală ar trebui să se efectueze trimestrial, până la data de 15 a lunii ulterioare trimestrului pentru care se face raportarea.
Documentul detaliază și atribuțiile și responsabilitățile pe care ar urma să le aibă Institutul Național de Sănătate Publică, respectiv direcțiile de sănătate publică. În plus, o secțiune întreagă este dedicată definițiilor unor termeni și expresii, precum: poluant, risc pentru sănătate în relație cu factorii de mediu, accident ecologic etc.