Reglementarea fierului oferă o speranță de tratament pentru cancerul de sânge

coronavirus

Au fost demarate studii clinice pentru un potențial nou tratament necesar pacienților care suferă de cancerul la sânge după o descoperire importantă care leagă reglarea fierului de această boală incurabilă.

Studiul s-a concentrat pe policitemia vera (PV), o afecțiune a sângelui ce provoacă un exces de globule roșii și a constatat că restricționarea accesului fierului la măduva osoasă ar putea reduce producția de celule roșii din sânge în această boală.

Cercetarea, condusă de WEHI în colaborare cu Universitatea din Melbourne, Peter MacCallum Cancer Centre, Universitatea din Cambridge și Silence Therapeutics (Marea Britanie), a condus la noi studii clinice ale unui medicament care are potențialul de a controla reglarea fierului la pacienții cu PV – relatează MedicalXPress.

Noul studiu, „Homeostazia fierului guvernează fenotipul eritroid în Polycythemia Vera”, publicat în revista Blood, oferă o nouă cale de tratament promițătoare, care ar putea înlocui prelegerile de sânge dureroase cu o simplă injecție la câteva luni.

PV este o boală cronică și, în prezent, nu există nici un tratament

Fără tratament, PV poate pune viața în pericol deoarece supraproducția de celule roșii din sânge îl îngroașă, crescând riscul pacientului de a dezvolta cheaguri de sânge și afecțiuni cardiovasculare, precum atacurile de cord sau accidentul vascular cerebral.

Cancerul este tratat în prezent prin venesecție, în care se prelevează aproximativ 500 ml de sânge de la un pacient de mai multe ori pe lună, pentru a reduce rapid numărul de celule roșii și grosimea sângelui.

Restricționarea accesului cu fier la măduva osoasă ar putea reduce severitatea bolii PV: „Prin studiile noastre preclinice, am descoperit că hormonul hepcidin, care este principalul regulator al disponibilității fierului, este esențial pentru controlul producției de globule roșii în modelele acestei boli”, a subliniat principalul autor al cercetării, dr. Cavan Bennett.

„Cu cât aveți mai multă hepcidină în organism, cu atât restricționați mai mult accesul fierului în măduva osoasă.
Această restricție de fier este esențială pentru a preveni un exces de producție de celule sanguine și acesta este ceea ce este crucial pentru a atenua severitatea bolii la pacienții cu PV” – a menționat specialistul.

Pacienții cu PV dezvoltă adesea deficit de fier atunci când sunt tratați cu venesecție

Pacienților li se recomandă să nu ia suplimente de fier deoarece acest lucru ar accelera și mai mult producția de globule roșii în organismul lor.

Conform autorului, țintirea hepcidinei ar putea ajuta, de asemenea, la combaterea simptomelor de deficit de fier cu care se confruntă pacienții cu PV.

„Această abordare restricționează accesul la fier doar la măduva osoasă, fără a epuiza fierul din alte organe, cum ar fi ficatul”, a menționat autorul studiului.

Cercetarea este tradusă în studiile clinice de fază 1/2 care au loc în Australia, Malaezia și Statele Unite

Studiile vor folosi SLN124, un nou medicament dezvoltat de Silence Therapeutics, cu sediul la Londra, în speranța de a controla expresia hepcidinei la pacienții cu PV pentru prima dată.

Autorul principal și șef al Diviziei de Sănătate și Imunitate a Populației din WEHI, profesorul Sant-Rayn Pasricha, a declarat că studiile au implicat pacienți cu PV care au primit o injecție la fiecare câteva săptămâni, în speranța de a înlocui nevoia lor de venesecții regulate, menționează sursa citată.

„O opțiune de tratament ca aceasta ar simplifica terapia pe termen lung pentru această boală pentru pacienți și pentru sistemul de sănătate”, a conchis profesorul Pasricha.

SLN124, o terapie de reducere la tăcere genetică, funcționează prin inhibarea unei gene responsabile de reglarea hepcidinei în ficat

Studiile clinice vor investiga efectul „tăcerii” temporare a acestei gene pentru a crește producția de hepcidină de către ficat, care, în acest mod, este de așteptat să reducă severitatea bolii.

„Am recunoscut oportunitatea de a adapta o terapie clinică emergentă concepută inițial pentru alte boli hematologice, cum ar fi b-talasemia și de a o aplica policitemiei vera. A trece de la un concept la un studiu clinic în mai puțin de patru ani este uluitor.

Munca noastră a pus bazele esențiale necesare pentru a transforma, sperăm, opțiunile de îngrijire a pacienților pentru persoanele cu PV și oferă o perspectivă unică care ar putea duce la o mai bună înțelegere a bolii” – a adăugat profesorul.

Studiul a descoperit, de asemenea, o legătură genetică între o tulburare care provoacă acumularea excesivă de fier (hemocromatoză) și PV, posibilă prin analiza WEHI a bazelor de date extinse de genetică a populației.

S-au analizat datele de la 440 pacienți pentru a examina rolul fierului în cancerul de sânge

Profesorul Melanie Bahlo, șef de laborator în Divizia de Sănătate și Imunitate a Populației din Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research(WEHI), a declarat că accesul la Biobank din Regatul Unit a fost cheia acestor descoperiri; analiza unui al doilea set de date, FinnGen Biobank Finalnda, a confirmat concluziile, evidențiind puterea acestor date la formularea și testarea unor noi ipoteze biologice:

„Am fost prima echipă de cercetare care a folosit Biobank din Regatul Unit pentru a se concentra exclusiv pe mostrele fotovoltaice, ceea ce ne-a condus la această perspectivă puternică și nouă despre starea fierului și fotovoltaică”, a spus ea. „Acest lucru ne-a făcut să descoperim în continuare că mutațiile genetice care provoacă hemocromatoza sunt unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru diagnosticarea PV – o perspectivă care va ajuta domeniul de cercetare să înțeleagă mai bine această boală rară” – a mențional cercetătorul, conform MedicalXPress.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.