Reglementarea pieței farmaceutice, prioritară pentru România

Diana Loreta Păun

Pregătirea României pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene implică o agendă încărcată în domeniul sănătății. Preocuparea pentru accesul la medicamente, siguranța pacientului, dar și monitorizarea și reglementarea în domeniul medicamentului sunt obiectivele pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească în viitor, odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, a afirmat consilierul de stat al Departamentului de Sănătate Publică din Administrația Prezidențială, conf. dr. Diana Loreta Păun, în cadrul Conferinței Naționale a Medicamentului.

„Legislația europeană în domeniul farmaceutic s-a aflat pe agenda statelor care au deținut președinția Consiliului Uniunii Europene în ultimii patru ani, fiind abordate teme precum lipsa medicamentelor și accesul pacienților la medicamente inovatoare și scumpe, cooperarea statelor în domeniul achiziției comune de medicamente – temă rămasă nerezolvată – sau evaluarea tehnologiilor de sănătate. Țara noastră poartă pe umeri responsabilitatea, în ce privește președinția Consiliului Uniunii Europe, vizavi de finalizarea acestor aspecte”, a declarat consilierul prezidențial.

Alte două subiecte importante sunt rezistența microbiană la antibiotice și imunizarea.

 

Acces dificil la tratamente noi pentru pacienții români

 

Un raport realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) pe anul trecut arată că evaluarea tehnologiei medicale este în stadiu incipient de dezvoltare, iar procedurile de diagnosticare și intervențiile chirurgicale sunt neglijate, a atenționat conf. dr. Diana Loreta Păun.

„Raportul european cu privire la profilul sănătății în România în anul 2017 concluzionează că accesul la medicamente reprezintă o provocare majoră. Actualizare listei de medicamente e binevenită, pentru că între anii 2008 și 2015 acest lucru nu s-a produs, astfel încât pacienții nu au avut acces la tratamente noi. Evaluarea tehnologiei medicale este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, eforturile concentrându-se mai mult pe produsele farmaceutice, alte tehnologii precum procedurile de diagnosticare ori intervențiile chirurgicale sunt neglijate”, a arătat consilierul de stat.

Soluțiile raportului EIU vizează un cadru legislativ bine pus la punct și predictibil, dar și eliminarea barierelor administrative de tipul întârzierilor în introducerea noilor medicamente cu care Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale se confruntă din cauza proceselor administrative anevoioase sau a lipsei de personal.

 

Sistemul european de verificare a medicamentelor

 

În februarie 2019, urmează să fie implementat sistemul european de verificare a medicamentelor, a amintit Diana Loreta Păun. Sistemul reprezintă un răspuns la provocările privind libera circulație a medicamentelor în interiorul pieței unice.

„Falsificarea medicamentelor reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății, cu care se confruntă toate statele lumii. Din nefericire, țara noastră nu face excepție. Implementarea sistemului coincide exact cu perioada în care țara noastră va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, ceea ce ne responsabilizează o dată în plus”, mai spune consilierul de stat.

„Îmi doresc și sunt convinsă că ne dorim cu toții să valorificăm această oportunitate și să onorăm așteptările colegilor noștri europeni, iar pentru aceasta avem nevoie în primul rând de cooperare și de sinergia tuturor actorilor din zona sănătății”, a conchis medicul din Administrația Prezidențială.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.