Reguli noi la doctorat

Doctorat

Ordinul ministrului educației naționale nr. 5.110/2018, publicat la 24 septembrie în Monitorul Oficial, stabilește standardele naționale minimale pentru acordarea titlului de doctor. Astfel, pentru fiecare din cele 35 de domenii pentru care există comisii de specialitate în cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), au fost stabilite standarde minimale – un set de reguli privind ce, unde, cât și cum ar trebui să publice doctorandul pentru ca dosarul depus la CNATDCU să fie acceptat.

La Medicină, doctorandul trebuie să publice – ca prim autor, unic autor sau autor corespondent – cel puțin trei articole științifice, care să conțină rezultate din teza de doctorat, din care cel puțin unul să fie publicat într-o revistă cotată ISI (cu factor de impact de cel puțin 0,5) și cel puțin două să fie publicate în reviste indexate în PubMed.

Doctoranzii de la Medicină dentară au un standard mai scăzut: trebuie să publice ca prim autor, unic autor sau autor corespondent cel puțin două articole științifice. Din acestea, cel puțin unul trebuie să fie publicat într-o revistă cotată ISI (indiferent de factorul de impact) și cel puțin unul să fie publicat într-o revistă indexată în PubMed.

La Farmacie, în vederea acordării titlului de doctor, este necesară publicarea rezultatelor din teză astfel: cel puțin un articol publicat într-o revistă cotată ISI (cu factor de impact peste 0,5); cel puțin două articole publicate în reviste indexate în PubMed sau în baze de date internaționale sau un articol publicat într-o revistă cotată ISI (indiferent de factorul de impact). Articolele pot fi cercetări originale sau review, dar cel puțin două trebuie să fie cercetări originale. Pentru toate articolele, doctorandul trebuie să aibă calitatea de autor (prim autor, autor corespondent sau coautor) și să fie prim autor la cel puțin un articol.

Regulile se aplică începând cu anul universitar 2018–2019 și vor fi trecute explicit în contractele de doctorat. Formulările greoaie și regulile diferite de la un domeniu la altul fac interpretabile noile prevederi, care ar putea astfel să difere de la un doctorand la altul… Universitățile pot modifica aceste reguli, dar doar prin creșterea standardului minim.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.