Remdesivir singur nu este suficient în tratamentul COVID-19, conchide cel mai amplu studiu efectuat pe acest medicament până acum

Oamenii de știință au publicat datele care au determinat Guvernul federal american să recomande folosirea medicamentului antiviral remdesivir în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19, iar concluzia este că acest medicament singur nu este suficient pentru a ajuta pacienții.

Datele, publicate în New England Journal of Medicine, arată că remdesivir a scurtat perioada de boală de la 15 zile la circa 11 zile.

”Rezultatele preliminare ale acestui studiu arată că administrarea timp de 10 zile a remdesivir are beneficii superioare administrării de placebo în tratamentul pacienților spitalizați cu COVID-19”, au scris cercetătorii. Însă remdesivir singur nu vindecă și nu acționează rapid.

”Aceste rezultate preliminare susțin folosirea remdesivir în cazul pacienților care sunt internați cu COVID-19 și necesită terapie suplimentară cu oxigen”, au afirmat oamenii de știință implicați în studiu, conduși de o echipă de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

”Însă, ținând cont de rata mare de mortalitate, în pofida folosirii remdesivir, este clar că tratamentul numai cu un medicament antiviral probabil că nu este suficient. Strategii viitoare ar trebui să evalueze agenții antivirali în combinație cu alte abordări sau combinații terapeutice de agenți antivirali”, au adăugat ei.

Alte echipe combină deja medicamente antivirale, inclusiv remdesivir, cu modulatori imunitari la pacienții cu noul coronavirus.

NIAID a anunțat că a început deja un test care compară rezultatele remdesivir administrat singur cu cele ale remdesivir combinat cu medicamente antiinflamatorii folosite în tratamentul artritei reumatoide.

Studiul a mai arătat că este important ca tratamentul să fie început devreme. ”Concluziile noastre subliniază necesitatea identificării cazurilor de COVID-19 și începerea tratamentului antiviral înainte ca afecțiunea să progreseze și să fie necesară ventilarea mecanică”, au explicat cercetătorii dr. John Beigel și dr. Clifford Lane, doi dintre coordonatorii studiului.

 

Datele studiului

 

Studiul a inclus 1.063 pacienți. Cei cărora le-a fost administrat remdesivir s-au recuperat, în medie, după 11 zile. Cei care au primit placebo s-au recuperat, în medie, după 15 zile. În ceea ce privește decesele, 7% dintre pacienții care au primit remdesivir au murit, față de 11,9% dintre cei care au primit placebo. Însă, din punct de vedere statistic, rezultatul nu este semnificativ.

Pacienții care au necesitat oxigen, dar nu ventilare mecanică, au părut să aibă cele mai mari beneficii în urma administrării remdesivir.

Studiul este încă în curs. ”Raportul nostru preliminar este menit să informeze medicii care iau în calcul utilizarea remdesivir. Așteptăm ultimele detalii privind ultimii dintre cei 1.063 de pacienți incluși, după care vom actualiza rezultatele”, au afirmat autorii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.