Reminder! Să nu uităm pentru a nu se repeta: un an de la tragedia „Matei Balș”

În urmă cu un an, pe 29 ianuarie, izbucnirea incendiului la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” avea să declanșeze Planul roșu de Intervenție și să ducă la un bilanț tragic al deceselor. În total, incendiul a curmat viața a 21 de persoane, pacienți COVID-19. Patru dintre victime au murit pe loc, iar restul, pe parcursul mai multor zile sau săptămâni, după ce fuseseră transferate la alte spitale. În saloanele COVID-19 ale pavilionului cuprins de flăcări se aflau însă 102 pacienți internați în momentul incendiului.

Tragedia de la „Matei Balș” venea la doar câteva luni după ce, zece pacienți COVID-19 intubați își pierduseră viața într-un alt mare incendiu care izbucnise la Spitalul din Piatra Neamț. Și de data aceasta, incendiul produs la „Matei Balș” avea să tragă un puternic semnal de alarmă față de starea sistemului de sănătate românesc. Președintele Klaus Iohannis, care s-a deplasat personal la Institutul ”Matei Balş”, afirma atunci că este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate.

”Situația se repetă cumva. Am avut și tragedia de la Piatra Neamț. Au fost incendii mai mici la alte spitale. Motivele sunt diverse și sunt anchetate. Anchetele vor scoate la lumină ce s-a întâmplat. Vinovații vor fi pedepsiți. Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România. Am cerut ministrului Sănătății și azi, din nou, să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă (…). E nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate. Astfe de lucruri nu trebuie să se repete”, afirma președintele la vremea aceea.

Situația era deplânsă atât de pacienți, victime, familiile victimelor, cât și de corpul medical, pus în fața unei noi tragedii. Colegiul Medicilor din România transmitea atunci un mesaj de solidaritate.

”În fața a încă unei tragedii care lovește sistemul de sănătate și un spital din țara noastră, Colegiul Medicilor din România (CMR) își exprimă întregul regret. Suntem alături de rudele celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase ‘Prof. dr. Matei Balș’ și de toți cei afectați de ceea ce s-a întâmplat în această dimineață.Vedem cum sistemul de sănătate românesc este îndoliat din nou. Pacienți, medici, asistenți, infirmiere, personal administrativ, toți cei care, clipă de clipă, luptă pentru viață au de înfruntat un nou eveniment zguduitor. Colegiul Medicilor din România își exprimă întreaga solidaritate cu ei”, afirma președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, în urma cu un an.

Tot în ziua incendiului, infirmiere şi  asistente de la Institutul „Matei Balş”, aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul, au fost nevoite să meargă la audieri la sediul Poliţiei Capitalei, pentru a povesti cu au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.

Tragicul eveniment produs la „Matei Balș” a stârnit reacții puternice și în rândul societății civile, astfel că 20 de ONG-uri transmiteau un „Apel la decenţă şi transparenţă” Guvernului şi instituţiilor din subordine, organelor de anchetă, Colegiului Medicilor şi liderilor politici din coaliţia de guvernare şi din Opoziţie, în contextul incendiului de la Spitalul „Matei Balş”.

„La doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamţ, un nou incendiu face victime într-un spital din România. În ciuda repetării acestor dezastre în instituţiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giuleşti şi până la Institutul Matei Balş, reacţia autorităţilor este transpartinic aceeaşi. Societatea civilă vă solicită transparenţă în anchetarea acestei tragedii şi în luarea măsurilor care se impun de urgenţă pentru a preveni repetarea ei. Este evident că modul în care s-a acţionat până acum nu funcţionează. Activitatea autorităţilor de până acum NU a fost de natură să aducă rezultatele necesare ca pacienţii, familiile lor şi cetăţenii români, în general, să se simtă în siguranţă şi să beneficieze de un act medical corespunzător în cadrul instituţiilor finanţate din bani publici”, atenționau atunci ONG-urile.

La începutul lunii martie 2021, la mai bine de o lună după ce ultima dintre victimele incendiului de la „Matei Balş” pierduse lupta pentru supraviețuire, Corpul de Control al Prim-ministrului prezenta rezultatul verificărilor cu privire la circumstanțele în care a avut loc tragedia, principala cauză fiind infrastructura veche, cu o instalație subdimensionată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.