Reprezentanți ai MS, politicieni și ONG-uri au semnat un acord simbolic pentru un program de screening pentru cancerul de sân

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și reprezentanți ai Senatului, Camerei Deputaților și Ministerului Sănătății au semnat o înțelegere simbolică, Acordul pentru Inițierea Programului Național de Screening pentru Cancerul de Sân.

Pe document și-au pus numele Cezar Irimia, președinte FABC, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Attila Laszlo, președinte Comisia Sănătate Senat, Adela Cojan, președinte CNAS, Diana Păun, consilier de stat, Administrația Prezidențială, Emanuel Ungureanu, vicepreședinte, Comisia de Sănătate Camera Deputaților, Antoaneta Ioniță, deputat PNL, membru Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, Florin Stamatian, deputat PNL și Petru Movilă, deputat de Iași.

Acordul prevede inițierea unui Program național de screening pentru cancerul mamar, având ca obiectiv testarea la fiecare doi ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, dar și asigurarea finanțării pentru acest program, fie printr-un buget multianual, fie anual, prin Legea bugetului de stat.

Acordul a fost semnat în condițiile în care, în România, în 2018, au fost raportate 9.629 de cazuri noi de cancer de sân, boală care este pe primul loc afecțiunilor maligne la femei. În plus, foarte multe cazuri de cancer de sân rămân nediagnosticate și fără șanse de vindecare, întrucât doar 6% dintre femeile din România cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani fac anual mamografii față de 58%, cât este media în Uniunea Europeană.

La nivelul Uniunii Europene, România și Bulgaria sunt singurele țări care nu au implementate programe naționale de screening în cazul cancerului de sân.

 

La sate, au fost descoperite de trei ori mai multe cazuri decât arată statisticele

 

Caravana „Nu am făcut destul” a descoperit în sate de trei ori mai multe cazuri de cancer decât arată statisticile. Astfel, după o campanie derulată în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor în care au fost consultați 1070 de oameni, au fost raportate trei diagnostice sigure.

„Este enorm! Și vorbim acum de o Românie rurală în miniatură care a avut șansa acestor testări. Pentru a examina măcar două milioane de femei (cele care au între 50 și 69 de ani), nu doar 1.000, este nevoie de un program național de screening pentru cancerul de sân. Numai printr-un diagnostic pus în stadiu incipient, aceste femei pot fi salvate. Un program național de screening ar însemna o investiție de 29 de milioane de euro din partea statului în fiecare an”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociației Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.