Reprezentanții Administrației Prezidențiale și Parlamentului au convenit că este nevoie de o lege nouă a sănătății

Reprezentanții Administrației Prezidențiale și Parlamentului, prezenți în cea de-a doua zi de dezbateri din cadrul Forumului Național al Spitalelor, au convenit că este nevoie de o nouă lege a sănătății și că modificările la legea în curs nu sunt o variantă sustenabilă pe termen lung.

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de Stat Departamentul Sănătate Publică – Administrația Prezidențială, a subliniat că legislația din domeniul sanitar din România se caracterizează printr-o mare incoerență și nu este corelată cu legislația din domenii conexe, precum Educația sau Administrația Muncii.

“Nu cred că este o soluția să funcționăm pe baza unor modificări cvasi-zilnice”, a adăugat ea.

 

Apel pentru un dialog transpartinic

 

Oficialul consideră că este nevoie de un dialog transpartinic, de discutarea tuturor problemelor, pentru a crea o lege a sănătății actuală, modernă, predictibilă și de calitate.

“Numai pornind de la o lege corectă, predictibilă, care să acopere toate punctele nevralgice, putem ajunge la sistemul se sănătate pe care ni-l dorim cu toții, centrat pe pacient”, a insistat ea.

Cred că avem nev de un cadru legislativ coerent, de o viziune transpartinică

Numai pornind de la o lege corectă, predictibilă, care să acopere toate punctele nevralgice, putem ajunge la sistemul de sănătate pe care ni-l dorim cu toții, centrat pe pacient.

 

Un pact pentru sănătate

 

La rândul său, conf. dr. Corneliu-Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților, a insistat asupra necesității unui pact pentru sănătate.

“Unitatea de măsură a sănătății în spitalele din România este patul. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că nu vorbim de pat, vorbim de bolnav. Noi trebuie să ne obișnuim cu acest lucru și să le transmitem conceptul colegilor din spitale”, a atras el atenția.

 

Preocupări legate de sistemul medical

 

Dr. Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate Publică dint Senatul României a prezentat o serie de surse de preocupare în privința sistemului medical. “Ne lipsesc tipuri de instituții medicale care, după 2002-2004, nu se mai regăsesc în sistemul sanitar”, a explicat oficialul.

O altă sursă de îngrijorare o reprezintă sursele de finanțare. “S-a făcut un efort, dar va trebui să găsim și metoda prin care să facem sistemul sustenabil”, a afirmat dr. Laszlo Attila.

El a oferit ca exemplu faptul că nu sunt folosite în sistemul de stat asigurările facultative și a atras atenția că acest aspect va trebui reglementat.

Un alt aspect îl reprezintă problema asocierilor între instituțiile medicale.

În ceea ce privește noua lege a sănătății, senatorul și-a exprimat speranța că va fi vorba de un cod al sănătății, care ar fi mult mai greu de modificat ulterior decât o lege ordinară.

El a avertizat, însă, că o astfel de schimbare trebuie pregătită cu mare atenție și este nevoie de răbdare.

Până atunci, un prim pas va fi trecerea la sistemul de finanțare bazat pe rezultate. “Vor fi câștigători și perdanți, iar sistemul va trebui să fie maleabil pentru a se adapta noilor condiții”, a avertizat dr. Laszlo Attila.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.