Reprezentanţii Moderna au dezvăluit cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania Moderna ar asigura o imunitate de cel puțin un an, au declarat reprezentanții firmei farmaceutice.

De asemenea, potrivit acestora, serul împotriva COVID-19, care foloseşte tehnologia ARN messenger (ARNm), asigură protecție și în fața noii variante a coronavirusului care a apărut deja în mai multe țări, notează Reuters.

Vaccinul companiei Moderna, mRNA-1273, folosește mARN-ul artificial pentru a învăța sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l neutralizeze.

Reprezentanţii companiei famaceutice au declarat, luni, că se așteaptă să livreze între 600 milioane de doze până la un miliard de vaccinuri în anul 2021 și prevede vânzări de 11,7 miliarde de dolari.

„Suntem pe drumul cel bun pentru a livra cel puțin 600 de milioane de doze”, a spus directorul executiv al companiei, Stephane Bancel.

În România, prima tranşă de vaccin de la Moderna este aşteptată să ajungă miercuri, conform coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus, dr. Valeriu Gheorghiţă. Mâine ajung aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Diferențele dintre vaccinurile Pfizer/ BioNTech și Moderna

Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNACV) a explicat, într-un comunicat de presă, principalele diferențe între vaccinurile Pfizer/ BioNTech și Moderna

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN- ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19

Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Vârsta recomandată pentru administrarea vaccinurilor

Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea:

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute și care sunt reacțiile adverse care pot apărea

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Condițiile de distribuție a vaccinurilor

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției).

Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C.

După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.

Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.), precizează CNACV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.