Reprezentanții sindicatului Promedica, în grevă japoneză

Sindicatele din domeniul sanitar continuă să tragă semnale de alarmă după ce Guvernul a anunțat că va modifica modul de calcul a sporurilor angajaților din sănătate, lucru care va rezulta în scăderi ale remunerațiilor. Astfel, Sindicatul Promedica a anunțat că membrii săi au intrat în grevă japoneză în câteva dintre marile orașe ale țării.

„Reprezentanții Sindicatului Promedica și USMR-Alianța Medicilor din Craiova, Slatina, Constanța, Deva, București, Făgăraș sunt în greva japoneză. Este un protest pașnic, prin care ne dorim să tragem un semnal de alarmă Guvernului și Ministerului Sănătății. Sănătatea trebuie să fie prioritate. Bugetul alocat sistemului de sănătate și salariile personalului medical nu trebuie să scadă, altfel consecințele vor fi extrem de grave. Munca medicilor trebuie respectată!”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Sindicatului Promedica.

Sindicatul estimează că peste 11.000 de angajați din sistemul de sănătate vor avea pierderi salariale din 2020, iar peste 50.000 în următorii doi ani.

Reacția vine după ce ministrul Victor Costache a anunțat că bugetul propus pentru Ministerul Sănătăţii în 2020 este de 11,4 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde de lei mai mic decât în 2019. El a adăugat că, în schimb, bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va creşte de la 38 de miliarde de lei în 2019 la 41 miliarde de lei în 2020, ca urmare a transferului unor programe naţionale de la Ministerul Sănătăţii la CNAS.

În plus, premierul Ludovic Orban a declarat la un post de radio că sindicaliştii din sănătate sunt supăraţi că Guvernul a umblat la sporul pentru condiţii vătămătoare.
”Pe sindicalişti îi deranjează că am umblat la spor. Există un spor de condiţii deosebite, vătămătoare, periculoase. (…) Nu a fost plafonat. (…) Era plătit 15% din salariul brut al angajatului. Adică, unul are salariul brut 4.000 de lei, atunci lua 600 de lei. Dacă altul are 10.000 de lei salariul brut, lua 1.500. Ce diferenţe există între un angajat care are 10.000 brut şi un angajat care are 4.000 brut în ceea ce priveşte expunerea la aşa-zisele condiţii deosebite şi vătămătoare? Nu există nicio diferenţă. E aceeaşi expunerea”, a mai spus Orban.
Potrivit acestuia, un astfel de spor nu atinge obiectivele pentru care a fost gândit.
”Dacă tu îmi dai sporul acesta ca să mănânc mai bine sau să am o dietă mai bună, adaptată la regim, sau ca să-mi cumpăr nişte medicamente sau nişte suplimente alimentare, sau îmi dai din alte motive, îl discriminezi pe cel care are salariul mai mic şi care este expus aceloraşi condiţii şi nu fac altceva decât să-l avantajez pe acela care are un salariu mai mare. Am stabilit o sumă fixă de care beneficiază toţi angajaţii, indiferent care este salariul lor brut”, a explicat Orban.
El a arătat că medicii şi asistentele din entităţi publice au beneficiat de o creştere anticipată a salariului la nivelul anului 2022.
”Eu cred că această creştere de venit, care a fost spectaculoasă şi bruscă, le asigură o viaţă decentă. (…) Va exista o reducere (a sporului – n.r.), dar nu le afecta atât de tare veniturile”, a insistat Orban.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.