Cadrele medicale medii din Anglia au respins o ofertă de creștere a salariului cu 5% din partea guvernului. Mai mult, au transmis planuri pentru noi greve, punând astfel în dificultate majoră încercările prim-ministrului Rishi Sunak de a stopa protestele și criza care afectează tot sistemul de sănătate chiar în timpul sărbătorilor de Paști.
Rezultatul reprezintă un regres major pentru guvern, implicat în dispute salariale cu sute de mii de lucrători publici, deoarece salariile nu reușesc să țină pasul cu inflația – relatează Reuters.
Conform celor mai recente statistici, doar în sistemul de sănătate britanic, sunt înregistrate 5519 cadre medicale din România.
Asistentele vor organiza o grevă de 48 ore începând cu 30 aprilie
Aproximativ 54% dintre asistentele care au luat parte la un scrutin au votat pentru respingerea acordului, a declarat sindicatul Royal College of Nursing (RCN), prezența la vot fiind de 61% dintre membrii eligibili.
Protestului de amploare anunțat de asistentele medicale britanice i se vor alătura, în premieră, personalul medical din secțiile de urgență, unitățile de terapie intensivă, îngrijirea cancerului precum și altele care erau anterior scutite.
Zeci de mii de asistente medicale au participat la un val fără precedent de greve din decembrie, perturbând un serviciu național de sănătate care se confruntă cu dificultăți majore ale serviciilor către pacienți și lipsuri grave de personal.
„Până când va exista o ofertă îmbunătățită semnificativ, suntem forțați să ne întoarcem la acțiunile de protest. Întâlnirile în sine nu sunt suficiente pentru a preveni acțiunile de grevă și voi cere o ofertă îmbunătățită cât mai curând posibil” – a transmis secretarul general al RCN, Pat Cullen, într-o scrisoare către ministrul Sănătății, Steve Barclay, conform sursei citate.
Populația susține protestele asistenților medicali
Sondajele de opinie indică, potrivit Reusters, un sprijin puternic în rândul publicului britanic pentru greva asistentelor, despre care RCN spune că au suferit o slabă salarizare, de peste un deceniu, acest fapt contribuind la părăsirea profesiei din partea a mii de foști angajați.
Majoritatea sindicatelor, inclusiv RCN, le-au recomandat membrilor să accepte oferta, chiar dacă, în general, au căutat majorări ale salariilor mai potrivite cu inflația, care a fost aproape de 10% în ultimele luni.
Vineri, Unison, sindicatul personalului de ambulanță și altor lucrători din domeniul sănătății, a declarat că membrii săi au votat pentru a accepta oferta: „Această ofertă a fost recomandată chiar de liderii sindicali ca fiind echitabilă și rezonabilă”, a declarat ministrul de finanțe Jeremy Hunt pentru Sky News.