Resursele Coursera, Datacamp și Elsevier, disponibile gratuit prin acorduri încheiate de UMF Timișoara

Criza generată de coronavirus a făcut ca mediul academic din toată lumea să caute soluții alternative de studiu, precum cele de e-learning. În România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a încheiat acorduri cu trei dintre cei mai importanți furnizori de materiale educative la distanță, care oferă acces gratuit cadrelor didactice, studenților, masteranzilor, doctoranzilor și rezidenților UMFVBT.

Mai mult, prin intermediul uneia dintre platforme, respectiv coursera.org, în urma parcurgerii curriculei și susținerii unui test, cursantul va primi un certificat de participare din partea universității organizatoare. Aplicanții au astfel acces gratuit la meteriale educative on-line organizate sub egida unor instituții de învățământ superior dintre cele mai bine cotate la nivel mondial, precum Yale University, Emory University, Johns Hopkins University, Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, University of Michigan, University of Colodado Boulder, Imperial College London, Princeton University și multe alte instituții de prestigiu.

Cele trei acorduri de acces încheiate recent de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara sunt cu Elsevier, una dintre cele mai importante case de publicații de literatură științifică medicală, cu platforma Datacamp, ce oferă traininguri în scenarii live, feedback-ul în timp real fiind realizat cu ajutorul unor mecanisme de inteligență artificială, și coursera.org, cea mai importantă platformă de masive online open courses (MOOC), în care, universități de prestigiu organizează sesiuni complete de training, finalizate printr-o evaluare și acordarea diplomei.

“Sunt niște resurse foarte folositoare în general, atât studenților, cât și cadrelor didactice și celorlalți afiliați ai Universității: doctoranzi, masteranzi sau rezidenți. Sunt cu atât mai de folos în această perioadă în care trebuie să lucreze mai mult de acasă, să învețe de acasă și să stea mai mult acasă”, a declarat prof. univ. dr. Octavian Marius Crețu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

La rândul său, conf. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, a precizat că “Ce am obținut noi este ca până în data de 31 iulie, orice afiliat al Universității noastre, student, doctorand, masterand, rezident, cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara să poată să acceseze aceste materiale educaționale într-o manieră 100% gratuită, alături de facilitățile de obținere a certificatului de participare, care altfel s-ar fi putut obține doar contracost. La sfârșitul evaluării, cel care a parcurs și a trecut evaluarea, primește un certificat de recunoaștere a parcurgerii cursului din partea organizatorului.”

„Desigur, parcurgerea acestor resurse educaționale este doar facultativă pentru studenții, masteranzii și rezidenții noștri, acestea nefiind parte a bibliografiei de examinare. Fără doar și poate, aceste diversificate resurse informaționale nu își propun să înlocuiască materialele destinate studiului la distanță puse deja la dispoziția studenților prin intermediul instrumentelor on-line de către universitatea noastră, care de altfel reprezintă bibliografia obligatorie. Aceste resurse au mai degrabă menirea de a facilita accesul studenților și al corpului academic la o bază cât mai largă de informații științifice medicale valide, componentă de o importanță consacrată atât pentru înfăptuirea unui act educațional calitativ cât și pentru cercetarea științifică avansată. Accesul la aceste resurse și obținerea certificatului de participare nu echivalează cu dobândirea unei certificat de competențe recunoscut de autorități ci doar certifică parcurgerea cu succes a modului; așadar, aceste resurse educaționale nu interferă cu eventuale cursuri postuniversitare sau de specializare acreditate și recunoscute de către autorități” a declarat rectorul UMFVBT prof. univ. dr. Octavian Marius Crețu.

Cum s-a născut ideea încheierii acordurilor de acces

Decanul Bogdan Timar a spus că ideea de a încheia aceste acorduri de acces i-a venit în timp ce utiliza platforma Datacamp, de unde dorea să reactiveze o subscripție pe care a folosit-o anterior.

“Am vrut să îmi reactivez contul și m-am gândit ce folositor ar fi dacă am avea un acces instituțional, prin care ar putea să beneficieze de aceste resurse studenții și întreg corpul academic al universității. Astfel încât am început tratativele cu reprezentanții acestor platforme”, a adăugat decanul Facultății de Medicină de la Timișoara.

Conf. Dr. Bogdan Timar a adăugat că “am reușit să obținem toate aceste facilități fără costuri pentru Universitate. Toate acordurile de acces sunt pentru această perioadă specială și au fost obținute prin negocieri directe ale Universității noastre cu acești furnizori de soluții, obținându-le gratuit”.

În ceea ce privește cererea pentru aceste platforme de curs, până acum, pentru Clinical Key s-au înscris 2.425 de membri ai Universității din Timișoara,  pe Datacamp, 300 de studenți și rezidenți, 200 de cadre didactice și doctoranzi, iar la o zi de la deschiderea înscrierilor pe coursera.org, din cele 3.000 de locuri disponibile, se ocupaseră 645.

Acordul cu Elsevier

Decanul Facultății de Medicină de la Timișoara a explicat că acordul de încheiat cu cei de la Elsevier oferă Universității acces la jurnale științifice și tratate de referință în lumea medicală care altfel ar fi fost contra cost, operații chirurgicale înregistrate, manevre medicale înregistrate video și o multitudine de conținut științific medical de interes, atât pentru studenți cât și pentru cadrele didactice , doctoranzi, masteranzi și întregul corpul academic al Universității.

Acordul cu Datacamp

Al doilea acord de acces încheiat este cel cu reprezentanții platformei Datacamp, într-un parteneriat pentru șase luni de zile.

Conf. dr. Bogdan Timar a spus că Datacamp oferă traininguri în scenarii live, asistate cu ajutorul unor mecanisme de inteligență artificială, de prelucrare și management de date precum și de analiză specifică biostatisticii, bazelor de date și metodelor de inteligență artificială.

“Acest lucru este foarte important atât pentru studenții noștri, cât și pentru ceilalți membri ai corpului academic, deoarece componenta de biostatistică și de prelucrare a datelor care este prezentată acolo este imperios necesară pentru orice înseamnă medicină bazată pe dovezi. Practic, toate dovezile în medicină se obțin prin metode ce țin de biostatistică, ori acolo exact acestea sunt exemplificate și transmise către cursanți: metode de a gestiona și a prelucra datele, de a ajunge la rezultate științifice, care mai apoi pot fi transpuse în noi cunoștințe și informații medicale valide”, a spus conf. dr. Bogdan Timar.

El a adăugat că, practic, ceea ce este prezentat în tutorialele și exemplificările de pe Datacamp sunt componente esențiale și necesare pentru scrierea de lucrări de licență, pentru doctorat, pentru partea de rezultate a articolelor științifice medicale originale.

Acordul de acces cu  platforma coursera.org

Conf. dr. Bogdan Timar a spus că cel de-al treilea acord de acces este încheiat cu platforma coursera.org, care este, probabil, cea mai importantă platformă de masive online open courses (MOOC) în care, universități de prestigiu organizează cursuri complete, care sunt finalizate printr-o evaluare.

Platforma oferă un total de 3.780 de cursuri de prestigiu, cu acces gratuit pe toată perioada parteneriatului.

“Este de menționat că acest catalog oferă acces la cursuri care altfel ar fi fost plătite. Practic, am niște cursuri pe care le pot accesa într-o manieră gratuită, și dacă doresc, la sfârșit primesc și certificatul de participare fără să fie necesară plata unei taxe. În componența Coursera se regăsesc foarte multe materiale de interes general mai larg, dar și se specialitate, inclusiv din domeniul medical. Dacă accesul la unele cursuri de interes larg poate fi uneori gratuit prin această platformă pentru orice utilizator, prin acordul nostru avem acces gratuit și la cursurile de specialitate incluzându-le desigur pe cele din domeniul medical.”, a spus Bogdan Timar .

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.