Reuniune de urgență a OMS, pentru evaluarea riscului coronavirusului din China

Organizația Mondială a Sănătății se reunește miercuri, pentru a evalua riscul coronavirusului din China asupra sănătății la nivel global. Este posibil să fie emisă o alertă sanitară internațională, la fel ca în cazul epidemiei de Ebola sau de gripă porcină.

S-au confirmat până acum, la nivel internațional, cazuri de infectare cu noul coronavirus în Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan, iar un bărbat din Australia și un copil de cinci ani din Filipine sunt ținuți sub observație.

Autoritățile chineze au anunțat o a șasea victimă, iar numărul cazurilor confirmate se apropie de 300, cu 100 mai mult decât cu o zi în urmă. Printre cazurile confirmate se numără și 15 cadre medicale care au îngrijit pacienții. Numărul cel la care există suspiciunea se apropie de 1000, în timp ce specxialiștii estimează că ar putea fi vorba de 1300-1700 de oameni infectați cu noul coronavirus.

Un responsabil guvernamental a transmis că oficialii care nu vor raporta cazurile vor fi puși pe stâlpul rușinii pentru totdeauna. Asta pentru că, dacă în cazul precedentei epidemii cu un coronavirus periculos, la începutul anilor 2000, datele ar fi fost transmise corect, ar fi putut fi luate măsuri de protecție care ar fi salvat vieți. 774 de oameni din mai multe țări au murit atunci.

Există un risc major de explozi a epidemiei, începe marea migrație pentru Noul An Chinezesc, când sute de milioane de oameni călătoresc pentru a ajunge la casele natale, iar virusul se transmite de la om la om.

Virusul, cunoscut ca 2019-nCoV, este o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost identificată la oameni până acum. Se presupune că provine de la animele infectate la o piața de pește și animale din orașul Wuhan, aflat în centrul Chinei.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri larg răspândite, dar doar șase (noul coronavirus ar ridica numărul la șapte) pot infecta oamenii.

Organizația mondială a Sănătății a sfătuit oamenii să evite contactul cu animalele, să gătească foarte bine produsele de origine animală și să evite contactul cu orice persoană care are simptome de răceală. Simptomele infectării sunt dificultăți respiratorii, febră, tuse.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.