Reuniunea consultativă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru stabilirea compoziției vaccinurilor împotriva gripei pentru sezonul 2019–2020 se desfășoară la Beijing în perioada 18–20 februarie. Recomandările OMS vor fi anunțate joi, 21 februarie.
Compoziția vaccinului gripal este esențială pentru a asigura eficacitatea vaccinării în sezonul de gripă. Producția propriu-zisă a vaccinului într-un număr suficient de doze durează însă mai bine de șase luni (OMS apreciază între cinci și șase luni pentru producția primelor doze de vaccin dintr-o tulpină de virus gripal nou), astfel că formula vaccinului (adică tipul de tulpini de virus gripal împotriva cărora va asigura protecție vaccinul) trebuie stabilită cu suficient timp înainte de debutul sezonului de gripă.
De două ori pe an (în primăvară pentru sezonul de gripă din toamnă din emisfera nordică, respectiv toamna pentru sezonul de gripă din primăvara următoare din emisfera sudică), OMS organizează consultații cu experții, pentru a analiza datele obținute din sistemele de supraveghere epidemiologică a virusurilor gripale. În urma acestor consultări, Organizația Mondială a Sănătății emite recomandări privind compoziția vaccinului gripal pentru sezonul următor. Recomandările sunt apoi folosite de agențiile naționale de reglementare a vaccinurilor și de companiile farmaceutice pentru a dezvolta, produce și comercializa vaccinuri gripale.
La Beijing, între 18 și 20 februarie, experții care vor participa vor discuta mai multe subiecte. Pe ordinea de zi este trecută analiza caracteristicilor genetice și antigenice ale virusurilor gripale sezoniere aflate în circulație, pe baza datelor clinice și epidemiologice disponibile. Pe lângă recomandările care urmează să fie anunțate, experții vor trece în revistă și caracteristicile genetice și antigenice ale virusurilor aviare A(H7N9) și A(H5) care au potențial pandemic uman.