Reuniunea de Urgență a OMS se prelungește, orașul Wuhan este în „stare de asediu”

Reuniunea de urgență a OMS privind declararea unei alerte sanitare mondiale privind coronavirusul din China se prelungește. Specialiștii nu vor să ia încă o asemenea decizie și se plâng că nu au suficiente date din partea chineză. Cu toate astea, remarcă progrese față de epidemia de SARS de la începutul anilor 2000, când ar fi putut fi evitate multe victime, dacă chinezii ar fi fost mai transparenți. Virusul 2019-nCoV a dus la moartea a 25 de oameni până acum și numărul celor la care virusul a fost confirmat se apropie de 600.  Însă, potrivit Reuters, modele matematice arată că în jur de 4000 de oameni sunt infectați.

Orașul Wuhan, din China, este complet blocat. Nimeni nu intră și nu iese din metropola cu 11 milioane de locuitori, transportul public a fost întrerupt, străzile sunt pustii. Se știe că virusul se transmite de la om la om și există o mare probabilitate ca acesta să sufere mutații. Au apărut și primele informații despre posibila sursă: ar fi două specii de șerpi vândute în piața din Wuhan de unde a pornit epidemia. Guvernul de la Beijing nu exclude însă nici posibilă sursă primară a virusului bursucii sau șobolanii.  Într-un al doilea oraș, Huanggang, a fost declarată carantină și autoritățile au decis suspendarea transportului public.

 

Economia Chinei, afectată de o alertă sanitară mondială

 

OMS nu a emis alerte pentru cei care călătoresc în China, ci doar a sfătuit populaţia din zonele afectate să aibă în vedere măsuri de igienă de bază, cum ar fi spălarea mâinilor cu săpun, acoperirea gurii sau nasului când tuşesc sau strănută sau evitarea contactului cu persoane cu simptome similare cu cele ale gripei. Să ia decizia rezervată celor mai grave epidemii, cum ar fi Ebola, ar antrena grave repercusiuni și ar păta prestigiul celei de-a doua economii mondiale.

Potrivit CNN, miercuri, piața de capital chineză a fost cea mai proastă zi din ultimele opt luni. Indicele bursei de la Shanghai a scăzut cu 3,2%, iar cel de la Hong Kong cu 2,2%. A crescut însă valoarea companiilor care produc măști de particule, teste de diagnosticare sau scannere termice.

Progrese în comunicare, dar nu suficente

Pe plan internațional, sunt voci care susțin că Beijingul nu comunică suficient. Comunitatea științifică salută progresele făcute de la epidemia de SARS din 2002-2003. A fost reamarcat faptul că genomul noului coronavirus a fost distribuit la nivel internațional, ceea ce a permis identificarea sa în alte opt cazuri în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud, Taiwan și SUA. În Statele Unite,16 oameni sosiți din China și care prezintă simptome ale infectării au fost plasați în carantină.
Cu toate astea, o sursă din OMS, citată de Le Figaro, lasă să se înțeleagă o frustrare profundă în sânul organizației, în fața lipsei de informații calitative oferite de Beijing: Știm prea puține lucruri. Nu furnizează suficiente detalii, în special în privința duratei de expunere a pacienților. Aceste informații sunt cruciale pentru a defini virulența și gradul de transmitere a unui virus.
Informația de la începutul săptămânii potrivit căreia 15 membri ai corpului medical ar fi fost infectați lasă loc pentru suspiciuni și împinge chiar presa chineză să ridice semne de întrebare: Când s-au infectat? Când au fost diagnosticați?, titrează Beijing News, sfidând cenzura de stat. O altă revistă a scris că medicii care erau alertați de creșterea vertiginoasă a cazurilor de pneumonie au fost reduși la tăcere. Regimul autoritar de la Beijing a arestat opt persoane, acuzate că au răspândit zvonuri false online.

Mobilizare națională pentru combaterea virusului

Președintele chinez Xi Jinping a cerut o mobilizare națională pentru a plasa sănătatea oamenilor în topul priorităților naționale. Jurnaliștii francezi scriu că aceste declarații sunt semn al nervozității la cel mai înalt nivel, in contextul în care autoritățile centrale vor să preia controlul de la autoritățile locale, nu întotdeauna transparente. De altfel, chiar și chinezii se tem că cifrele transmise nu sunt cele corecte.
Autoritățile chineze au recunoscut că nu cunosc încă toate caracteristicile virusului. Dar rata mortalității celor infectați se învârte în jurul procentului de 2,5%, clar sub cea provocată de SARS, care a fost de 10%. Riscul unei răspândiri internaționale nu poate fi eliminat și cel mai grav lucru este considerat existența unor persoane cu grad de contagiune extrem de mare. Potyrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, în Uniunea Europeană riscul de apariție a unei epidemii rămâne destul de redus.

O orchestră formată din 50 de oameni s-a întors marți, 21 ianuarie, la Timișoara. Muzicieni din Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța au avut un turneu de 50 de zile în China. Cei 18 angajați ai Filarmonicii din Timișoara vor sta acasă în următoarele 14 zile, într-un fel de carantină. Nu este cunoscut ce măsuri s-au luat în privința celorlalți muzicieni care sunt din Arad, Oradea, Cluj, Brașov, București și Constanța.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.