Aproximativ 90% dintre angajații Sinovac Biotech Ltd și familiile acestora au fost imunizați cu vaccinul experimental împotriva coronavirusului dezvoltat de firma chineză în cadrul programului de utilizare de urgență al țării, a declarat pentru Reuters CEO-ul companiei.
Amploarea inoculărilor în cadrul programului de urgență, lansat de China în iulie, dar care a publicat puține detalii, arată cât de activ folosește vaccinuri experimentale în speranța de a proteja lucrătorii esențiali împotriva unei potențiale reapariții COVID-19, chiar dacă studiile sunt încă în curs de desfășurare.
Programul este destinat grupurilor specifice, inclusiv personalului medical și celor care lucrează pe piețele alimentare și în sectoarele de transport și servicii.
Sinovac, al cărui CoronaVac se află în studiile clinice de fază 3 și a fost inclus în schema de urgență, a oferit vaccinul candidat la aproximativ 2.000 până la 3.000 de angajați și familiile acestora în mod voluntar, a declarat Yin Weidong.
„În calitate de dezvoltator și producător de vaccinuri, un nou focar ar putea avea un impact direct asupra producției noastre de vaccinuri”, a spus Yin pe marginea unui târg internațional din Beijing, explicând de ce compania sa a fost inclusă în programul de urgență.
Datele colectate din program ar putea oferi dovezi ale siguranței vaccinului, dar aceste date, care nu fac parte din protocoalele înregistrate ale studiilor clinice, nu vor fi utilizate ca materiale principale pe care autoritățile de reglementare le examinează pentru a decide dacă se aprobă vaccinul pentru uz comercial, Yin a spus.
El a spus că cei care au ales să fie inoculați, inclusiv soția și părinții săi, au fost informați cu privire la potențialele efecte secundare înainte de a face injecția și că vaccinul a finalizat doar studiile timpurii și medii.
Yin, vaccinat la rândul său, a spus că medicii au întrebat despre starea lor de sănătate înainte de vaccinare, iar rata de apariție a reacțiilor adverse în rândul celor vaccinați a fost „foarte scăzută”.
Efectele secundare după administrarea CoronaVac includ oboseală, febră și durere, cu simptome în cea mai mare parte ușoare, conform rezultatelor unui studiu intermediar sponsorizat de Sinovac, care a implicat 600 de participanți și publicat luna trecută înainte de evaluarea inter pares.
Niciun vaccin nu a trecut de studiile finale la scară largă pentru a dovedi că este suficient de eficient și sigur pentru a proteja oamenii împotriva virusului care a dus la peste 870.000 de decese la nivel global.