Rezidențiat 2018: Guvernul propune suplimentarea locurilor cu 300

Guvern

Numărul locurilor la sesiunea din acest an a examenului de rezidențiat ar putea fi suplimentat cu 300de la 5.415 la 5.715 – conform unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

Conform proiectului de lege pus în transparență decizională la data de 23 noiembrie, Guvernul intenționează să modifice anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare în anul şcolar și universitar 2018-2019, în sensul majorării numărului de locuri la rezidențiat cu 300 de locuri. Guvernul motivează acest proiect prin faptul că, la sesiunea din acest an a concursului de rezidențiat în medicină, medicină dentară și farmacie, un  număr semnificativ de candidați a obținut punctajul minim de promovare, impunându-se oferirea de șanse egale acestor candidați.

 

Șanse egale sau șanse în plus?

 

„La concursul de rezidențiat desfășurat în anul 2018 au existat un număr semnificativ de candidați care au obținut aceeași notă, respectiv același punctaj minim de promovare. Având în vedere necesitatea asigurării unui tratament echitabil și nediscriminatoriu tuturor candidaților declarați admiși dar care s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se impune inițierea demersurilor necesare astfel încât și acești candidați să beneficieze de aceleași drepturi ca și ceilalalți”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de lege.

În fapt, dat fiind că punctajul maxim obținut anul acesta la Medicină a fost de 936, punctajul minim de promovare a examenului (stabilit șa 60% dinpunctajul primului clasat) a fost de 561. Conform clasificării publicate de Ministerul Sănătății, ultimul candidat care a obținut 561 de puncte este pe poziția 5.105 (la Medicină). Suplimentarea cu 300 de locuri ar duce numărul de locuri de la 4.730 la 5.030.

Alte motive invocate de inițiatorii actului normativ țin de „utilizarea judicioasă a resurselor umane implicate ca urmare a reducerii cheltuielilor pentru organizarea unui nou concurs de rezidenţiat”.

„Necesitatea promovării acestui act normativ se impune, având în vedere subfinanţarea actuală a sistemului medical din România şi, implicit, a cadrelor medicale”, se precizează în proiectul de Hotărâre de Guvern.

 

Mai mulți medici pentru România

 

„Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătății, prin acest proiect urmărește stoparea fenomenului de migrație, având în vedere că există posibilitatea ca un număr semnificativ de cadre medicale să migreze către statele membre ale Uniunii Europene sau să aleagă reconversia profesională, fapt ce va accentua și mai mult deficitul de personal medical de specialitate cu care se confruntă reţeaua de asistenţă medicală publică şi privată”, se mai menționează în nota de fundamentare a proiectului.

În sesiunea din acest an, 8.419 tineri medici și farmaciști, absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie au concurat pe 5.415 locuri şi posturi, o cifră record. Cât privește cifra de școlarizare, aceasta a mai fost majorată de două ori în acest an, la solicitarea Ministerului Sănătăţii. Guvernul a aprobat inițial majorarea cifrei de şcolarizare de la 4.000 la 5.000. Ulterior, numărul de locuri a fost suplimentat până la 5.415.

 

Pe ultima sută de metri

 

Acest proiect de lege este pus în transparență decizională cu doar două zile înainte de data oficială a repartiției locurilor și posturilor. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face duminică, 25 noiembrie și luni, 26 noiembrie, în cele șase centre universitare în care s-a desfășurat concursul, în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.